News Alert Kim Jong-un dă liber la testele nucleare și anunță o acțiune „surprinzătoare” împotriva SUA

Data publicării:
Kim Jong-Un, lider Coreea de Nord
FOTO: Agerpres

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat ridicarea moratoriului asupra testelor nucleare şi testelor cu rachete balistice intercontinentale şi a promis o acţiune „surprinzătoare” împotriva Statelor Unite, a informat miercuri agenţia de stat nord-coreeană KCNA, scrie Agerpres.

„Nu avem niciun motiv să continuăm a fi legaţi unilateral prin acest angajament”, a transmis KCNA, citând afirmaţiile făcute de Kim Jong-un în faţa conducerii partidului aflat la putere. „Lumea va descoperi într-un viitor apropiat o nouă armă strategică pe care o deţine Coreea de Nord”, a adăugat el.

În 2018, liderul nord-coreean declarase că Phenianul nu mai are nevoie de teste nucleare şi teste cu rachete balistice intercontinentale.

Anterior, Coreea de Nord efectuase şase teste nucleare şi lansase rachete capabile să atingă întreg teritoriul continental al Statelor Unite.

Declaraţiile lui Kim preluate miercuri par să infirme „diplomaţia nucleară” din ultimii doi ani, preşedintele american Donald Trump amintind frecvent de „promisiunea” pe care i-ar fi făcut-o liderul nord-coreean, comentează AFP.  Negocierile dintre cel două capitale par să fie într-un impas acum, după eşecul summitului Kim-Trump din februarie, de la Hanoi.

În faţa Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, Kim Jong-un a subliniat că ţara este pregătită să trăiască în continuare sub regimul sancţiunilor internaţionale pentru a-şi păstra capacitatea nucleară. „Statele Unite formulează exigenţe contrare intereselor fundamentale ale ţării noastre şi adoptă un comportament de infractor”, a acuzat el, citat de KCNA. Washingtonul a „desfășurat zeci de exerciţii militare comune (cu Coreea de Sud) pe care preşedintele (Donald Trump) a promis personal să le oprească”, a trimis în Sud echipament militar de înaltă tehnologie şi a întărit sancţiunile împotriva Nordului, a adăugat liderul comunist.

„Nu ne vom vinde niciodată demnitatea”, a mai spus el, promiţând o acţiune „surprinzătoare” pentru a face Statele Unite „să plătească preţul suferinţei poporului” nord-coreean.

Reuniunea plenară a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor şi anunţul agenţiei oficiale de presă au intervenit înainte de discursul de Anul Nou al liderului de la Phenian, moment-cheie al calendarului politic nord-coreean. Este pentru a opta oară când Kim Jong Un recurge la acest exerciţiu, o tradiţie inaugurată de bunicul său, Kim Ir Sen, abandonată de tatăl său, dar pe care el a reactivat-o.

De mai multe luni, Coreea de Nord reclamă relaxarea sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza programului său de înarmare nucleară şi a celui balistic, în timp ce administraţia preşedintelui american Donald Trump este de părere că Phenianul trebuie să facă mai multe gesturi concrete înainte de a obţine această relaxare.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri