Nave ruseşti ar fi furnizat produse petroliere Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un defends H-bomb test
Foto: Agerpres

Nave ruseşti au furnizat în ultimele luni produse petroliere Coreei de Nord, în largul mării, în ape internaţionale, transferând încărcătura unor nave nord-coreene şi astfel încălcând dispoziţiile adoptate de Naţiunile Unite, informează Reuters, citând surse europene.

Kim Jong-un defends H-bomb test
Foto: Agerpres

Aceste transferuri au avut loc de cel puţin trei ori în octombrie şi noiembrie, au precizat sursele citate de News.ro.

"Nave ruseşti au efectuat transferuri de produse petrochimice la cele nord-coereene, încălcând astfel sancţiunile ONU", a declarat o sursă citată sub protecţia anonimatului.

O a doua sursă a confirmat aceste transferuri, dar a precizat că nu există nicio dovadă a implicării Guvernului rus. "Nimic nu arată că Guvernul rus sprijină aceste transferuri, dar aceste nave ruse reprezintă un colac de salvare pentru nord-coreeni", a spus sursa menţionată.

Afirmaţiile sunt bazate pe informaţii din serviciile militare şi pe imagini din satelit care arată nave ruseşti operând în larg.

Ministerul Afacerilor Externe şi serviciile vamale ruseşti nu au comentat informaţiile, în timp ce proprietarul unei nave bănuit de contrabandă a respins acuzaţiile.

Furnizarea de produse petroliere este vitală pentru regimul de la Phenian, atât pentru economie, cât şi pentru continuarea dezvoltării programelor de rachete balistice şi dispozitive nucleare, care suscită preocuparea SUA şi a aliaţilor din Asia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri