Noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
kim-jong-un-women

Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit sancţiunile împotriva Coreei de Nord. A fost un vot unanim asupra unei rezoluţii americane care abordează aprovizionarea cu petrol şi chestiunea muncitorilor nord-coreeni din străinătate, relatează AFP, citată de News.ro.

Este a noua serie de sancţiuni impuse de ONU, deosebit de severe, dintre care ultimele trei au fost adoptate la iniţiativa americanilor după un test nuclear şi mai multe tiruri cu rachete efectuate de Phenian.

Din septembrie 2016, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear - cel de-al şaselea - şi a lansat mai multe rachete, acţiuni interzise de Naţiunile Unite.

Washingtonul a depus joi un proiect de rezoluţie după negocieri cu China, aliat al Phenianului, în urma unui nou tir cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), la 28 noiembrie.

Această iniţiativă intervine într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat "să distrugă complet" Coreea de Nord în cazul unui atac asupra Statelor Unite, în timp ce Phenianul susţine că trebuie acceptat ca putere nucleară.

Rezoluţia îi vizează în special pe expatriaţii nord-coreeni, toţi fiind obligaţi să se întoarcă acasă până la sfârşitul lui 2019. Proiectul iniţial prevedea un termen de 12 luni.

Mai multe mii de nord-coreeni lucrează în străinătate, mai ales în Rusia şi China, generând preţioase venituri în valută pentru ţara lor. Potrivit ONU, ei muncesc în "condiţii apropiate de sclavie".

Textul înăspreşte cu precădere unele dispoziţii incluse în rezoluţii precedente, în special reducând livrările de petrol brut şi rafinat care provin majoritar din China. Aprovizionările cu produse petroliere trebuie în consecinţă să scadă cu 75%, şi nu cu 90% cum au dorit iniţial Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri