Oficial rus: Vom „restabili echilibrul” în zonă dacă SUA vor amplasa noi rachete în Coreea de Sud

Data actualizării: Data publicării:
sergei-ryabkov

Orice pas nechibzuit în Peninsula Coreea ar putea duce la o „explozie”, a declarat luni ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, potrivit Agerpres. Totodată, Rusia va lua măsuri „de restabilire a echilibrului” dacă SUA vor amplasa noi elemente antirachetă în Coreea de Sud.

Nu trebuie să fie loc pentru o escaladare. Cei care sunt mai puternici și mai deștepți trebuie să manifeste reținere. În situația actuală, orice pas nechibzuit poate duce pur și simplu la o explozie - explozie politică, explozie militară”, a spus oficialul rus, subliniind că testul nuclear întreprins duminică de Phenian oglindește o tendință în creștere privind complicarea situației din Asia de Nord-Est.

Totodată, Riabkov a reiterat poziția Rusiei conform căreia presiunile prin sancțiuni asupra Coreei de Nord sunt lipsite de perspectivă.

El a amintit că mulți dintre participanții la dialogul în vederea depășirii problemei nord-coreene au o anumită influență asupra Phenianului. Potrivit lui Serghei Riabkov, Coreea de Nord poate fi influențată prin formularea de „propuneri realiste pentru dialog, iar aici foarte multe depind de colegii noștri americani, care, din păcate, până acum sunt mai tentați să discute prin limbajul sancțiunilor, limbajul amenințărilor, decât să caute soluții cu ajutorul metodelor diplomatice”.

De asemenea, Riabkov nu a exclus că amplasarea de noi elemente ale sistemului american antirachetă în Coreea de Sud ar putea „obliga” Federația Rusă să ia măsuri „pentru restabilirea echilibrului” în zonă.

Coreea de Sud a anunțat luni că va desfășura temporar restul de patru lansatoare pentru sistemul american de apărare antirachetă THAAD. Decizia privind întărirea sistemului american antirachetă a fost luată de președintele sud-coreean Moon Jae-in în condițiile escaladării tensiunilor cu Phenianul, care a efectuat duminică un al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri