Sondaj: Câți americani susțin o intervenție militară împotriva Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
U.S. And Afghan Forces Battle Taliban In Kunar Province
Foto: Gulliver/GettyImages

Tot mai mulți americani sunt în favoarea unei intervenții militare în Coreea de Nord, dacă celelalte metode eșuează, se arată într-un sondaj recent al Gallup. Astfel, 58% dintre americani sunt de acord cu recurgerea la forță, un procent mult mai mare decât în 2003. În continuare, aproape jumătate dintre americani cred că situația poate fi rezolvată prin sancțiuni și metode diplomatice.

U.S. And Afghan Forces Battle Taliban In Kunar Province
Foto: Gulliver/GettyImages

Majoritatea americanilor sprijină o acțiune militară împotriva Coreei de Nord, dacă sancțiunile economice și căile diplomatice nu au efect, potrivit Gallup.

Diferențele sunt uriașe însă în ceea ce privește opțiunile politice. O majoritate covârșitoare a republicanilor, 82%, optează pentru intervenția militară, în timp ce democrații sunt mai sceptici, mai exact 37%. În ceea ce privește persoanele care se declară independente din punct de vedere politic, 56% sprijină această opțiune.

Însă, potrivit companiei de sondaje, americanii cred că Phenianul blufează, în ciuda numeroaselor rachete lansate și a testelor de bombe nucleare.

Rezultatele diferă semnificativ în comparație cu cele din 2003, când 47% dintre americani susțineau o ofensivă militară. Schimbările cele mai mari au avut loc în rândul republicanilor și a independenților politic.

Schimbările în rândul republicanilor, consideră autorii studiului, pot fi explicate prin ieșirile ferme și amenințătoare ale lui Donald Trump la adresa Coreei de Nord. În august, de exemplu, președintele american a declarat că va dezlănțui „focul și furia” dacă SUA vor fi amenințate.

De altfel, chiar zilele trecute, de la tribuna ONU, Donald Trump a amenințat Coreea de Nord cu „distrugerea totală” în cazul unui atac lansat de regimul de la Phenian. Președintele american a mai spus că liderul nord-coreean s-a angajat într-o „misiune sinucigașă”.

 

Sondajul a fost realizat în urma consultării telefonice a 1.022 de americani adulți, în perioada 6-10 septembrie, și are o marjă de eroare de plus/minus 4 la sută. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri