Coreea de Sud împrumută Statelor Unite 500.000 de obuze de artilerie

Data publicării:
militar american manevrează obuze
Coreea de Sud împrumută Statelor Unite 500.000 de obuze de artilerie. Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud a ajuns la un acord pentru a da cu titlu de împrumut 500.000 de obuze de artilerie calibru 155 mm Statelor Unite, ceea ce i-ar putea oferi Washingtonului o flexibilitate mai mare în a furniza muniţie Ucrainei, a relatat miercuri cotidianul sud-coreean DongA Ilbo, citat de Reuters.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a afirmat că legea sud-coreeană ce interzice furnizarea de arme ţărilor angajate în conflict face dificilă trimiterea de arme Ucrainei.

Publicaţia a menţionat că obuzele sunt destinate în primul rând Statelor Unite pentru completarea stocurilor acestora.

SUA au achiziţionat deja anul trecut 100.000 de astfel de obuze şi au solicitat în februarie să cumpere cel puţin aceeaşi cantitate, dar guvernul de la Seul caută o altă modalitate de a furniza muniţia.

''Am optat să sporim semnificativ volumul obuzelor, dar prin metoda închirierii, după explorarea modalităţilor de a răspunde la cererea aliatului de sânge, cu bună credinţă, respectând principiul guvernului de a nu furniza arme letale Ucrainei'', a declarat o sursă apropiată acestui dosar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Atât Seulul, cât şi Washingtonul au confirmat că negociază un acord privind furnizarea de piese de artilerie, dar nu există o declaraţie oficială privind eventuala încheiere a unei înţelegeri în această privinţă. Cotidianul DongA Ilbo a anunţat că acordul a fost convenit în luna martie.

Ministerul Apărării sud-coreean a afirmat că aliaţii explorează căi de a sprijini Ucraina, dar a refuzat să confirme că au loc discuţii specifice.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri