Cotidian britanic: Dovezi foto despre posibila implicare a agenților ruși în complotul din Muntenegru

Data actualizării: Data publicării:
Eduard Șișmakov (stânga) și Vladimir Popov (dreapta). Foto: The Telegraph
Eduard Șișmakov (stânga) și Vladimir Popov (dreapta). Foto: The Telegraph

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat o serie de fotografii care ar fi fost obținute de agențiile de informații europene și care ar demonstra că Rusia a planificat, anul trecut, tentativa de lovitură de stat din Muntenegru.

TELEMMGLPICT000138448655_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8
Eduard Șișmakov (stânga) și Vladimir Popov (dreapta). Foto: The Telegraph

Fotografiile arată cum doi presupuși ofițeri ruși ai serviciului de spionaj militar GRU vizitează Balcanii și discută cu bărbatul pe care l-ar fi angajat ca să orchestreze o răsturnare violentă, în 2016, a Guvernului de la Podgorița.

Luna viitoare, Eduard Șișmakov și Vladimir Popov urmează să fie judecați în acest caz, alături de alte 13 persoane. Toți sunt acuzați de planificarea unui complot și de punerea la cale a asasinării premierului muntenegrean pro-occidental Milo Djukanovici.

Se crede că fotografiile ar fi fost făcute într-un parc din Belgrad în jurul perioadei în care lovitura de stat fusese planificată și au constituit o parte esențială în dovezile despre care procurorii spun că leagă acest complot dejucat de „organele de stat” din Rusia, mai scrie The Telegraph.

TELEMMGLPICT000138448657-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqYsmWvrrUa2K5zmnFcEH9LAF-e3RsXn86wt1xaYAquYI
Eduard Șișmakov (stânga) și Vladimir Popov (dreapta). Foto: The Telegraph

Șișmakov și Popov, care vor fi judecați în absență, ar fi călătorit în Serbia pentru a găsi un „organizator” potrivit care să se ocupe de complotul din Muntenegru. Eduard Șișmakov a fost expulzat în 2014 din Polonia, unde deținea funcția de atașat militar adjunct al Rusiei, după ce polonezii l-ar fi prins în timpul unor acțiuni de spionaj. Șișmakov ar fi călătorit în Balcani cu un pașaport fals, sub pseudonimul ȘIROKOV, iar procurorii susțin că documentul nu ar fi putut fi emis decât de autoritatea oficială a Rusiei.

De asemenea, mai precizează cotidianul britanic, se presupune că Șișmakov și partenerul său de misiune, Vladimir Popov, l-ar fi angajat în Serbia pe Aleksandar Sindelici, un activist anti-occidental care s-ar fi lăudat în trecut cu legăturile sale strânse la nivelul Ministerului rus al Apărării.

După ce complotul a eșuat, Sindelici a devenit martorul acuzării și mărturia lui va fi o piesă esențială în acest proces.

Sindjelic facebook 640
Aleksandar Sindelici

În luna noiembrie 2016, procurorul-şef special din Muntenegru anunţa că „naţionalişti din Rusia” se aflau în spatele unei tentative de a-l asasina pe premier şi de a declanşa o lovitură de stat, după ce, iniţial, autorităţile acuzaseră forţele paramilitare sârbe.

Potrivit magistratului Milivoje Katnici, premierul prooccidental Milo Djukanovici urma să fie ucis de un lunetist profesionist. Apoi, puciştii urmau să atace Parlamentul, pentru a aduce la putere un Guvern pro-rus.

Magistratul preciza că omologul său din Serbia avusese persoanele respective „sub supraveghere” şi le împiedicase să îşi ducă la capăt complotul. „Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu ştiu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, declara el la acea dată.

Autorităţile muntenegrene arestaseră circa 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Suspecţii fuseseră identificaţi iniţial ca membri ai grupărilor paramilitare sârbe.

Autorităţile aveau să precizeze între timp că era vorba de cetăţeni sârbi şi muntenegreni, dintre care 14 se aflau atunci încă în arest.

La câteva zile după, Serbia explulza mai mulți cetățeni ruși suspectați că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat. Rușii fuseseră prinși cu 120.000 de euro asupra lor și cu uniforme ale forțelor speciale. Cotidianul „Danas”, de la Belgrad, relata că rușii mai aveau asupra lor echipament de criptare și puteau să urmărească tot timpul unde se află premierul muntenegrean Djukanovici.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri