Critici dure la nivelul ONU față de Europa: „Am simțit rușine”

Data publicării:
603x339_cmsv2_02bd52dd-8679-5c63-90a2-ab028af8fa6f-3177966

Respingerea de către Italia a navei cu migranţi reprezintă un mod de abordare „ruşinos'', dar responsabilitatea revine Europei ca întreg, a afirmat miercuri Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, într-o declaraţie pentru Reuters, transmite Agerpres.



„Este ruşinos. Ca european am simţit ruşine, ruşine că o navă a stat şi încă stă în Marea Mediterană şi timp de câteva zile nimeni nu a vrut să-i primească pe aceşti oameni'', a afirmat responsabilul ONU.

„Este foarte clar că Europa trebuie să-şi reformeze sistemul în materie de azil în mod colectiv. Există o mare rezistenţă la aceasta, dar altă cale nu există'', a opinat Filippo Grandi.

Italia şi Malta au refuzat să primească nava Aquarius (închiriată de ONG-ul francez SOS Mediterana) cu 629 de migranţi la bord, salvaţi în weekend în largul coastei libiene. După trei zile în care nava a fost în stand-by, Spania a acceptat luni ca migranţii să debarce pe teritoriul său.

Nava Aquarius a salvat sâmbătă 629 de migranţi, între care 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii mici şi şapte femei însărcinate în largul coastelor Libiei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri