Criza migranților. Ministrul polonez al apărării: „Trebuie să fim pregătiți, va dura câteva luni. Sper că nu câțiva ani”

Data actualizării: Data publicării:
Migranți la granița dintre Polonia și Belarus
Migranți la granița dintre Polonia și Belarus. Foto: Profimedia Images

Ministrul polonez al apărării a avertizat că criza migranților de la granița cu Belarus ar putea dura luni întregi. Declarația vine după ce forțele poloneze au lansat marți gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților care au luat cu asalt frontiera, în încercarea de a intra în UE, relatează The Guardian.

Mii de oameni, în principal din Orientul Mijlociu, se află la granița estică a UE, în ceea ce Occidentul spune că este o criză creată de Belarus pentru a diviza UE și a contracara sancțiunile impuse Minskului.

„Trebuie să ne pregătim pentru ideea că situația de la granița dintre Polonia și Belarus nu va fi rezolvată rapid. Trebuie să ne pregătim pentru câteva luni. Sper că nu pentru câțiva ani”, a spus Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării.

Błaszczak a spus că încercările migranților de a trece granița au continuat în timpul nopții.

„Atenția publicului s-a concentrat asupra a ceea ce s-a întâmplat în Kuźnica, în timp ce grupuri mai mici de migranți au încercat să treacă peste granița poloneză în alte secțiuni, tot noaptea”, a spus el.

Serviciul de poliție de frontieră a declarat că a detectat marți „161 de încercări de trecere ilegală”, inclusiv „două încercări în forță de trecere a frontierei înregistrate în cursul serii”.

Poliția poloneză a declarat miercuri că nouă polițiști au fost răniți în confruntările de marți, împreună cu un polițist de frontieră și un soldat. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că niciun ofițer rănit nu a fost internat în spital.

Declarația ministrului vine după ce migranții aduși de regimul Lukașenko la granița cu Polonia au luat, marți, cu asalt punctul de trecere a froniterei de la Bruji-Kuznița. Forțele de ordine poloneze au folosit tunurile cu apă și gaze lacrimongene pentru a dispersa mulțimea.

Ministerul Apărării din Polonia susține că asaltul este coordonat de forțele speciale din Belarus. Ministerul a publicat și imagini în care se văd soldați printre migranți.

Polonia a anunțat că va începe, din decembrie, construirea unui gard permanent de-a lungul graniței cu Belarusul, într-o încercare de a opri fluxurile de migranți. Lucrările ar urma să se finalizeze în primul semestru al anului 2022, a anunțat, luni, ministrul polonez de interne.

Polonia a instalat deja un gard temporar de-a lungul frontierei pentru a-i opri pe migranţii care intră ilegal în ţară. Gardul este făcut din sârmă ghimpată şi are o înălţime de aproximativ 2,5 metri. Acesta va fi înlocuit cu un gard permanent de 5,5 metri înălţime şi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la 366 de milioane de euro.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri