Criză politică în Republica Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a demisionat

Data actualizării: Data publicării:
natalia gavrilita
Natalia Gavriliță, premier al Republicii Moldova. Sursa foto: Natalia Gavrilita/Facebook

Premierul Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia din funcție printr-o declarație de presă. Informația vine după ce presa de la Chișinău a relatat vineri dimineață că Guvernul Republicii Moldova ar urma să cadă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției”, a declarat Natalia Gavrilița.  

„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”, a mai spus Gavrilița.

Vineri dimineață, deputații și miniștrii PAS au fost în ședințe la Guvern și Președinție. 

Ziarul de Gardă scrie că PAS, formațiunea politică care deține majoritate parlamentară, va încerca să voteze un nou Guvern în perioada următoare, în frunte cu un nou prim-ministru. Printre candidați se regăsesc mai multe nume, majoritatea dintre ele vehiculate anterior în spațiul public.

Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate ar urma să fie candidatul propus de președinta Maia Sandu pentru a ocupa funcția de prim-ministru, după demisia Guvernului Gavrilița, conform surselor Ziarului de Gardă.

Candidatura lui Recean a fost agreată la nivelul deputaților PAS, mai susțin surse ale ZdG.

Încă din 6 februarie canalele de Telegram scriu despre demisia Nataliei Gavrilița și a mai multor miniștri. Sursele au comunicat că în funcții ar putea rămâne Nicu Popescu, Andrei Spînu și Ala Nemerenco, însă confirmări oficiale despre eventualele plecări nu există deocamdată.

Guvernul Gavrilița a fost învestit în funcție la 6 august 2021, zi în care a și depus jurământul în fața președintei Maia Sandu.

Maia Sandu reacționează

„Am luat act de demisia doamnei prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia! Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Citește și: Zelenski a anunțat-o pe Maia Sandu că Putin vrea să distrugă Moldova. Ucraina a interceptat planul

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...