Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze lagărul de la Jasenovac, cunoscut ca "Auschwitzul croat"

Data actualizării: Data publicării:
Lagărul de concentrare de la Jasenovac, cunoscut ca "Auschwitzul croat".
Lagărul de concentrare de la Jasenovac, cunoscut ca "Auschwitzul croat". Foto: Profimedia Images

Autorităţile de la Zagreb nu i-au permis, duminică, preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, să facă o vizită privată la lagărul de la Jasenovac, cunoscut ca "Auschwitzul croat". Ministrul de externe al Croației, Gordan Grlic Radman, a transmis că ţara sa "nu a fost informată despre vizită" și a catalogat intenția ca fiind "un act răuvoitor".

Preşedinţia sârbă a anunţat că Vucic va face comentarii despre incident luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şefa guvernului de la Belgrad, Ana Brnabic, a declarat că decizia Croaţiei este "scandaloasă şi antieuropeană". "Este o încălcare brutală a libertăţii de mişcare (...) şi o lipsă de respect faţă de victimele sârbe", a afirmat ea la televiziunea privată Pink.

Ministrul sârb de externe, Nikola Selakovic, a precizat că Serbia ia în considerare retorsiuni.

Relaţiile între Serbia şi Croaţia au rămas încordate după conflictul din 1991-1995, declanşat de proclamarea independenţei Croaţiei şi soldat cu circa 20.000 de morţi, mai transmite AFP, citată de Agerpres.

Lagărul de concentrare de la Jasenovac, din statul independent croat aliat cu Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost unul din cele mai mari din Europa şi a funcţionat din 1941 până în 1945.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri