Crucea Roșie avertizează asupra „celui mai rău scenariu” pentru civilii blocați în Mariupol

Data actualizării: Data publicării:
mariupol
Orașul-port Mariupol este înconjurat de forțele rusești. Situația civililor este descrisă drept „o catastrofă umanitară”, în condițiile în care aceștia nu au mâncare, apă, căldură și electricitate. Foto: Twitter/EuroMaidan Press

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) solicită o soluție urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu” pentru civilii care au rămas în orașul Mariupol, din sudul orașului, scrie CNN.

„Cel mai rău scenariu îi așteaptă pe sutele de mii de civili prinși în lupte grele în Mariupol, dacă părțile nu ajung la un acord umanitar concret de urgență”, se arată într-un comunicat al Crucii Roșii.

CICR a cerut tuturor părților care luptă la Mariupol să ajungă la un acord de încetare a focului care să permită evacuarea în siguranță pentru civili. 

„Toți cei implicați în război trebuie să fie de acord cu modalitățile și momentul încetării focului, locațiile precise ale rutei de trecere în siguranță și apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat ICRC.

Sute de mii de rezidenți din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă și medicamente”, iar mulți se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”, a spus ICRC.

Trupurile celor care și-au pierdut viața în bombardamente sunt încă prinse sub dărâmături sau zac pe străzile din oraș.

Duminică, administrația orașului Mariupol a declarat într-o postare Telegram că un convoi cu ajutor umanitar destinat orașului asediat nu a sosit și că era încă blocat în Berdyansk, în timp ce 400.000 de oameni așteptau ajutorul.

Orașul este în faza de dezastru umanitar, spune organizația Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, oamenii topesc zăpada sau încearcă să găsească apă în conductele subterane. Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat sâmbătă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol. Ea a învinovățit pentru asta forțele rusești. La rândul său, Moscova a acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri