Cuba, după ce administrația Biden a ridicat unele sancțiuni împotriva sa: Un mic pas în direcția bună, dar nu elimină asediul economic

Data actualizării: Data publicării:
Bruno Rodriguez
Bruno Rodriguez, ministrul cubanez de externe. Foto: Profimedia Images

Guvernul cubanez spune că ridicarea de către administrația Biden a unei serii de restricții împotriva sa este „este un mic pas în direcția bună” dar că „nici obiectivele, nici principalele instrumente ale politicii SUA împotriva Cubei, care este un eşec, nu se schimbă”.

Administraţia Biden a anunţat, luni, ridicarea unei serii de restricţii vizând Cuba, în special privind procedurile de imigrare, transferurile de bani şi legăturile aeriene. Acestea sunt „măsuri pozitive, dar de anvergură foarte limitată”, a spus şeful diplomaţiei cubaneze într-o declaraţie publicată pe site-ul ministerului, citată de Agerpres.

El a subliniat că acestea sunt„câteva dintre promisiunile preşedintelui Biden făcute în campania electorală din 2020 de a relaxa deciziile inumane luate de administraţia Trump, care au înăsprit blocada la cote fără precedent, şi politica de +presiune maximă+ aplicată de atunci împotriva ţării noastre”.

Dar „anunţurile nu modifică în niciun caz blocada, nici principalele măsuri de asediu economic luate de Trump” şi „nu elimină interdicţiile de călătorie pentru americani”.

„Şi mai ales, aceasta nu anulează plasarea arbitrară şi frauduloasă a Cubei pe lista de ţări a Departamentului de Stat care se presupune că susţin terorismul, una dintre principalele cauze ale dificultăţilor cu care se confruntă Cuba în tranzacţiile sale comerciale şi financiare în numeroase locuri ale lumii”.

Ministrul a subliniat, însă, „dorinţa” guvernului său de „a demara un dialog respectuos şi pe picior de egalitate cu guvernul Statelor Unite”.

După apropierea istorică dintre Cuba şi Statele Unite între 2014 şi 2016, în mandatul preşedintelui Barack Obama, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit din nou cu o serie de sancţiuni impuse de administraţia Trump, până în prezent toate menţinute de administraţia Biden.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri