Culisele operațiunii în care a fost ucis liderul Al Qaeda. Cum a fost identificat de CIA Ayman al-Zawahiri și ucis pe balcon cu o dronă

Data actualizării: Data publicării:
Ayman al-Zawahiri, Al-Qaida chief killed in US strike
Zawahiri se afla într-o casa conspirativă din Kabul, americanii l-au identificat pe balconul acesteia, unde a fost lovit în cele din urmă cu o dronă. Foto: Profimedia Images

Liderul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac american cu drona în Afganistan, în acest weekend, cea mai mare lovitură pentru gruparea teroristă de când fondatorul său Osama bin Laden a fost ucis în 2011.

Zawahiri s-a ascuns ani de zile, iar operațiunea de localizare și ucidere a fost rezultatul muncii „răbdătoare și persistente” a comunității de de informații americane, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației Biden, potrivit Reuters.

Până la anunțul SUA, se zvonise că Zawahiri se află în Pakistan sau în Afganistan. Vorbind sub condiția anonimatului, oficialul a oferit mai multe detalii despre operațiune.

De câțiva ani, guvernul SUA cunoștea o rețea despre care a evaluat că îl sprijină pe Zawahiri, iar în ultimul an, după retragerea Statelor Unite din Afganistan, oficialii urmăriseră indicii privind prezența Al Qaeda în țară.

În acest an, oficialii au identificat că familia lui Zawahiri - soția lui, fiica lui și copiii acesteia- s-au mutat într-o casă conspirativă din Kabul și ulterior l-au identificat pe Zawahiri în aceeași locație.

Mai mult, au apărut informații că Zawahiri ar fi fost un oaspete al liderilor talibani și că vila din Kabul în care trăia ar aparține lui Sirajuddin Haqqani, ministrul de interne al talibanilor, care se regăsește pe lista teroriștilor sancționați de americani, potrivit BBC.

În lunile următoare, oficialii serviciilor de informații au devenit mai încrezători că l-au identificat corect pe Zawahiri în Kabul și, la începutul lunii aprilie, au început să informeze oficiali înalți ai administrației americane. Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, l-a informat ulterior pe președintele Joe Biden.

„Am fost capabili să construim un model de viață prin informații primite din mai multe surse independente”, a spus oficialul.

Odată ce Zawahiri a ajuns în casa conspirativă din Kabul, americanii l-au identificat pe balconul acesteia, unde a fost lovit în cele din urmă.

Americanii au investigat construcția casei și au analizat cine sunt cei care locuiesc acolo pentru a se asigura că Statele Unite pot finaliza o operațiune de ucidere a lui Zawahiri fără a amenința integritatea structurală a clădirii și a minimiza riscul pentru civili și familia lui Zawahiri, a spus oficialul.

În ultimele săptămâni, președintele a convocat întâlniri cu consilieri cheie și membri ai cabinetului pentru a analiza informațiile și a evalua care este cea mai bună soluție. La 1 iulie, Biden a fost informat cu privire la o operațiune propusă în Situation Room de la Casa Albă de către membrii cabinetului său, inclusiv de directorul CIA William Burns.

Biden „a pus întrebări detaliate despre ceea ce știm” și a examinat îndeaproape un model al casei conspirative pe care comunitatea de informații a construit-o și adus-o la întâlnire.

Biden a întrebat despre iluminat, vreme, materiale de construcție și alți factori care ar putea afecta succesul operațiunii, a spus oficialul. Președintele a cerut, de asemenea, o analiză a potențialelor efecte ale unei lovituri americane în Kabul.

Un cerc strâns de avocați inter-agenții a examinat rapoartele de informații și au confirmat că Zawahiri era o țintă legală fiind liderul grupării teroriste Al Qaeda.

Pe 25 iulie, președintele a convocat membrii cheie ai cabinetului și consilierii săi pentru a primi o informare finală și pentru a discuta cum uciderea lui Zawahiri ar afecta relația Statelor Unite cu talibanii, printre alte aspecte, a spus oficialul. După ce a solicitat părerile celorlalți din sală, Biden a autorizat „un atac aerian precis, adaptat”, cu condiția să minimizeze riscul unor victime civile.

Lovitura a fost efectuată în cele din urmă la 9:48 pm ET  pe 30 iulie de către o dronă care trage așa-numitele rachete „ninja”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri