Cum a ajuns un oraș din Italia să aibă rată de vaccinare de 104%. "Anul trecut, un preot şi o călugăriţă aveau Covid, dar nu știau"

Data publicării:
tineri cu masti care isi arata bratele dupa vaccin
Un mic oraș din Italia are rată de vaccinare de 104%. Foto: Getty Images

Toți cei din orașul Palazzo Adriano, inclusiv străinii care locuiesc în zonă s-au vaccinat anti-Covid-19. Este vorba despre o regiune din Sicilia, Italia, unde oamenii discută frecvent despre pandemie și fake-news și au mare încredere în vaccin. Rata de imunizare a ajuns la 104%, iar explicaţia este una simplă: absolut toţi localnicii s-au vaccinat, la fel și cei care nu sunt rezidenți, relatează The Guardian.

Locuitorii comunei Palazzo Adriano spun că ei cred în vaccinare, astfel încât cei mai mulți au făcut deja doza a treia ori s-au programat pentru aceasta.

"Pare imposibilă statistica de 104%", spune primarul din Pallazo, Nicolò Granà. "Dar, de fapt, la Palazzo Adriano, şi străinii care locuiesc aici, deşi nu locuiesc oficial, s-au vaccinat". 

"În martie anul trecut ne-am temut cel mai tare"

"În martie, anul trecut, ne-am temut cel mai tare", spune Salvatore Spata, unul dintre consilierii din localitate. "Un preot şi o călugăriţă, care au venit dintr-un oraş aveau COVID, dar nu ştiau. Au infectat câţiva săteni şi s-a pornit o epidemie, 16 oameni fiind infectaţi. Din fericire, atunci a început campania de vaccinare", a mai povestit bărbatul.

Palazzo are o populaţie de 2.100 de persoane, fiind una dintre 5.500 de comune din Italia care au sub 5.000 de locuitori. Mulţi dintre tinerii de aici au plecat în alte părți, pentru un loc de muncă sau un trai mai bun.

Oamenii se vaccinează pentru a-i proteja pe cei dragi şi pe vecini, mai scrie sursa citată de Mediafax. Multe sate din Italia au atins rata de vaccinare de 100%, iar altele au peste 97%. Fiind puţini locuitori, oamenii se conving între ei să se vaccineze. "

"O facem de dragul rudelor şi al nepoţilor", spune Francesco Cuttonaro, un localnic de 73 de ani.

Totuşi, oamenii sunt conştienţi de ştirile false privind vaccinarea, aşa că au creat un grup de WhatsApp, unde discută despre ce mai apare şi combat, cu argumente, fake-news-urile.

Italia a fost una dintre cele mai afectate țări din Europa de pandemie de Covid-19. În prezent, 79% dintre adulți sunt vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19.

Citește și: Italia impune noi restricții dure pentru nevaccinați

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri