Video Cum a învins războiul lui Putin „vestele galbene” și noile staruri politice din Franța

Deutsche Welle Data publicării:
emmanuel macron cu pumnul strans
Războiul din Ucraina s-a transformat în șansa lui Emmanuel Macron de a fi reales președinte al Franței Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina afectează și campania electorală din Franța. Mai este o săptămână până la alegerile prezidențiale. Înainte de război, realegerea lui Emmanuel Macron la scrutinul din aprilie părea incertă. Protestele organizate de așa-numitele „veste galbene” păreau să-i slăbească șansele. În plus, extrema dreaptă câștiga teren prin retorica anti-musulmană. Dar Macron s-a impus pe scena internațională ca un lider în vreme de criză, iar acest lucru i-a adus mai multe puncte în sondaje și a crescut încrederea în rândul susținătorilor lui. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Anais Brood face campanie pentru Emmanuel Macron. Cu doar câteva săptămâni în urmă, era luată în râs pentru sprijinul acordat președintelui francez. Mulți alegători nu credeau în capacitatea lui de a uni țara. Dar războiul din Ucraina a schimbat lucrurile.

„Bună ziua! Emmanuel Macron este alături de dumneavoastră în 2022. O zi plăcută!” - le spune tânăra celor cărora le împarte pliante.

Anais este în suburbia pariziană Saint-Denis, unde încearcă să convingă alegătorii că Macron și partidul său, „Republique en Marche”, oferă tuturor cetățenilor o șansă. Acum e mai ușor.

„Oamenii înțeleg că avem un președinte care joacă un rol diplomatic legat de menținerea dialogului între Ucraina și Rusia și în privința menținerii unității în Uniunea Europeană. Nu era evident că statele UE vor vorbi pe aceeași voce împotriva Rusiei”, spune Anais Brood.

O stea în devenire apune înainte să strălucească

Abilitatea lui Macron de a gestiona crizele internaționale îl ajută acasă. Cei care pierd în Franța sunt populiștii de extremă dreapta. Baptiste Festor de Suremain conduce aripa de tineret a partidului Reconquête, al lui Éric Zemmour. Îi este teamă că imigranții musulmani și islamul vor înăbuși valorile tradiționale franceze.

„Un alt magazin halal, așa cum vedem peste tot. Nu este chiar atât de surprinzător. E o problemă că astfel de locuri sunt tot mai frecvente în comparație cu restaurantele franceze, cel puțin aici” - spune tânărul Baptiste Festor de Suremain.

El și prietenii lui fac campanie la o școală de elită din Paris. Încearcă să obțină susținere, pentru că potrivit sondajelor, 30 la sută dintre alegătorii francezi se gândesc să voteze cu extrema dreaptă. Dar au fost întâmpinați cu proteste de studenții de stânga.

„Au venit mulți indivizi violenți. Am preferat să plec, pentru ca militanții să fie în siguranță, nu pentru că am fi fost învinși. Situația ar fi putut deveni periculoasă. Iată, o sticlă! O metodă cu adevărat democratică!” - spune Baptiste Festor de Suremain.

Éric Zemmour era o stea în devenire în Franța. Dar admirația sa de odinioară pentru președintele rus Vladimir Putin i-a afectat imaginea.

„Nu i s-a opus neapărat lui Vladimir Putin, nu așa cum a făcut Occidentul care a vrut să întrerupă orice discuție cu el. La fel ca mulți alții, ca mulți alți politicieni, nu cred că și-a dat seama cineva ce va urma, nici chiar ucrainenii, la început”, încearcă o justificare Baptiste Festor de Suremain.

Lungile discuții la telefon cu Vladimir Putin i-au adus puncte electorale acasă lui Emmanuel Macron

Acum, Emmanuel Macron se prezintă ca un om de stat cu viziune. El negociază mereu, adesea prin telefon, cu președintele Putin sau cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Mulți alegători cred că este singurul politician francez potrivit pentru această situație.

„Dintre candidații la președinție, el pare singurul capabil să mențină un dialog cu Putin și să facă tot posibilul pentru ca acest conflict să se încheie cât mai curând”, spune un bărbat.

„Eu nu sunt chiar pro-Macron. Dar când i-am întrebat pe cei din jurul meu dacă și-ar imagina alt politician care să gestioneze acest conflict – de exemplu, Marine Le Pen, Valérie Pécresse sau Jean-Luc Mélenchon - ne-am gândit cu toții că nu. S-ar putea ca acești oameni să fie mai periculoși decât orice altceva”, spune o femeie.

Anaïs Brood se bucură că Macron profită de situația internațională. Dar subliniază că nu a câștigat încă alegerile. Mulți regretă că nu a reușit să-și ducă reformele la capăt; alții spun că acestea sunt prea radicale.

„Sunt oameni care critică palmaresul lui Emmanuel Macron. Este justificat și poate fi un motiv pentru care își pot exprima dezacordul la alegeri. Acei oameni care nu sunt de acord cu direcția pe care a urmat-o Macron nu îl vor vota”, arată Anais Brood,  membră a echipei de campanie.

Dar poate că până la urmă o vor face, așa că ea încearcă până în ultimul moment să-i convingă. Pentru că împotriva extremei drepte fiecare vot contează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri