Cum a pierdut cea mai bogată femeie din Asia jumătate din averea ei de 24 de miliarde de dolari într-un an

Data actualizării: Data publicării:
femeie asiatica cu bluza alba
Yang Huiyan a devenit cea mai bogată femeie din Asia în urmă cu doi ani FOTO: Profimedia Images

Cea mai bogată femeie din Asia și-a pierdut mai mult de jumătate din avere în ultimul an, din cauza crizei din sectorul imobiliar din China, criză care continuă să se agraveze.

Yang Huiyan, acționar majoritar la cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a înregistrat o scădere de 52% a valorii nete, până la 11,3 miliarde de dolari, de la 23,7 miliarde de dolari, cât avea în urmă cu un an, potrivit Bloomberg Billionaires Index citat de The Guardian.

Yang a moștenit averea când tatăl ei, fondatorul Country Garden Yang Guoqiang, i-a transferat acțiunile în 2005, potrivit presei chineze.

Ea a devenit cea mai bogată femeie din Asia doi ani mai târziu.

Dar acum această poziție îi este amenințată, pentru că Fan Hongwei, cu afaceri în domeniul fibrelor sintetice, are o avere netă de 11,2 miliarde de dolari.

Reforma locuinţelor din China (1998), care a creat o veritabilă piaţă imobiliară, a determinat un boom fulgerător al acestui sector, întreţinut prin normele sociale din ţara asiatică, vizând un bun care, adeseori, este solicitat înaintea unei căsătorii.

Însă îndatorarea masivă a promotorilor imobiliari a fost percepută în ultimii ani de către puterea centrală chineză drept un risc major pentru economia şi sistemul financiar al ţării.

Pentru a reduce îndatorarea din sectorul imobiliar, autorităţile de la Beijing au înăsprit progresiv, din 2020, condiţiile de acces la creditare pentru promotori, fapt care a afectat sursele de finanţare pentru grupurile deja îndatorate.

Un val de incapacităţi de plată a urmat, mai ales cel al grupului Evergrande.

Confruntat cu propria supravieţuire, fostul lider chinez din sectorul imobiliar urmează să prezinte în zilele următoare premisele unui plan de restructurare.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri