Galerie Foto Cum arată armele cu care China pretinde că poate distruge „cel mai nou portavion al Statelor Unite”

Data publicării:
Portavionul USS Gerald R. Ford în timpul testelor
Scenariul de război simluat de chinezi presupunea un atac asupra navelor americane care se îndreaptă spre una dintre insulele revendicate de China în Marea Chinei de Sud. Foto: US Navy

CaputArmele hipersonice ale Chinei pot să distrugă cel mai avansat portavion al marinei americane, potrivit cercetătorilor chinezi citați de The Telegraph, care au simulat un atac cu zeci de rachete hipersonice asupra unui grup de nave militare ale Statelor Unite.

Simulările pe calculator realizate de o echipă de cercetători pe o platformă digitală pentru jocuri de război folosită de armata chineză au arătat cum trupele chineze pot să scufunde portavionul USS Gerlad R. Ford printr-un atac cu 24 de rachete hipersonice antinavă, potrivit unui reportaj al South China Morning Post.

Strategii militari folosesc deseori scenarii de luptă generate de calculator pentru a vedea cum s-ar desfășura operațiunile militare într-un posibil conflict, însă experții avertizează că acestea nu iau în considerare diverse condiții de vreme, de teren și alți factori imprevizibili care ar putea să schimbe performanța armelor testate.

China a prezentat racheta hipersonică DF-17 în timpul unei parade aniversare. Captură foto: World Defence Review
China a prezentat racheta hipersonică DF-17 în timpul unei parade aniversare. Captură foto: World Defence Review

Scenariul simulat de chinezi presupunea un atac asupra navelor americane care se îndreaptă spre una dintre insulele revendicate de China în Marea Chinei de Sud.

Cercetătorii au spus că unele dintre rachetele folosite în atacul în trei valuri au fost lansate din locații foarte îndepărtate, precum deșertul Gobi.

„Oricine discută în public rezultatul unui joc de război sau simulare are un obiectiv politic, mai ales dacă rezultatul a fost gândit ca o victorie sau înfrângere”, a spus Drew Thompson, un fost oficial american din domeniul apărării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Jocurile de război eficiente sunt cele care testează o ipoteză, o funcție sau o variabilă pentru a informa sponsorul jocului despre complexitatea interacțiunii elementelor”, a explciat Thompson. „Jocurile de război nu sunt despre victorie și înfrângere. Sunt despre a învăța.”

Potrivit unei scurgeri de informații din luna februarie despre un raport ultrasecret al direcției de informații a Comitetului Șefilor de Stat Major ai Statelor Unite, armata chineză a testat cu succes cu doar câteva zile înainte o nouă rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune numită DF-27.

rachete-hipersonice-China-3
DF-27 prezintă un potențial mai mare de a distruge portavioane decât variantele mai vechi de rachete hipersonice (în poză: DF-17). Captură foto: Facebook: ยุทโธปกรณ์

În document se preciza că DF-27 ar putea avea capacitatea de a evita sistemele de apărare americane și oferă Beijingului abilitatea de a ataca o mare parte din zona Pacificului, inclusiv Guam, un teritoriu al Statelor Unite unde se găsește o importantă bază militară.

China a desfășurat deja versiuni ale noii rachete care pot fi folosite pentru a ataca atât ținte terestre, cât și navale, iar DF-27 prezintă un potențial mai mare de a distruge portavioane decât variantele mai vechi.

În urma ultimului joc de război organizat de China, cercetătorii de la Universitatea de Nord a Chinei au ajuns la concluzia că aproape toate navele de suprafață ale Statelor Unite au fost distruse și s-au scufundat în urma atacului hipersonic simulat.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri