Cum arată capsula radioactivă de 8 milimetri pierdută pe drum, în Australia. A fost găsită după 8 zile cu ajutorul detectoarelor

Data publicării:
Capsula-radioactiva-1
Capsula radioactivă a fost găsită la doi metri de marginea drumului. Foto: Profimedia Images

Capsula radioactivă care a fost pierdută în timpul transportului de o companie minieră, în Australia, a fost găsită la 8 zile de când au început căutările de un echipaj care se deplasa cu 70 de kilometri la oră într-un automobil dotat cu detectoare, scrie BBC.

Capsula cilindrică cu o lățime de 6 milimetri și o înălțime de 8 milimetri se afla la doi metri în afara șoselei și emitea suficient de multe radiații încât să activeze detectoarele.

Autoritățile au făcut publică o fotografie a capsulei în locul în care a fost găsită.

O "zonă fierbinte" de 20 de metri pătraţi a fost formată în jurul capsulei, până când aceasta a fost plasată într-un container de plumb.

Capsula-radioactiva-2
Capsula radioactivă a fost plasată într-un recipient de plumb. Foto: Profimedia Images

Capsula conţine Cesiu-137, un reziduu al procesului de fisiune nucleară a uraniului.

Substanța este folosită în industria minieră pentru măsurarea densităţii materialelor care urmează să fie extrase.

"Capsula nu ar fi trebuit să fie pierdută niciodată", a declarat Simon Trott, unul dintre directorii companiei care a pierdut capsula în timpul transportului. Acesta le-a mulţumit autorităţilor pentru "această recuperare incredibilă", adăugând că compania va suporta costurile operaţiunilor de căutare.

Deoarece emite radiaţii gamma, o astfel de capsulă este foarte periculoasă pentru sănătate, putând provoca arsuri sau sindromul iradierii acute, la o expunere prelungită.

Experţii spun că o persoană care ar petrece o oră la o distanţă de un metru de capsula minusculă ar fi expusă la un nivel de radiaţii similar cu 17 radiografii pulmonare, potrivit The Guardian.

De altfel, oamenii au fost avertizaţi să nu se atingă de capsulă, în cazul în care ar fi găsit-o, încă de când a fost anunţată dispariţia ei, pe 25 ianuarie.

Însă data la care a fost pierdută efectiv capsula rămâne necunoscută.

Potrivit autorităţilor australiene, capsula a fost împachetată pentru transport pe 10 ianuarie, într-un sediu al companiei miniere şi încărcată pentru transport pe 12 ianuarie.

Camionul care a transportat încărcătura a ajuns din oraşul Newman, de unde a pornit, în oraşul de destinaţie Perth (un drum de 1.400 de kilometri) pe 16 ianuarie.

Capsula a fost găsită la 50 de kilometri de Newman.

Dispariţia capsulei a fost constatată abia pe 25 ianuarie, la o inspecţie a cutiilor.

Cel mai probabil, capsula a căzut prin gaura unei cutii din care s-a desprins un şurub.

Conform legii australiene, compania care a pierdut capsula riscă o amendă de 1.000 de dolari australieni (650 de euro), plus încă 50 de dolari australieni (32 de euro) pentru fiecare zi în care nu a fost găsită.

Autoritățile au promis, însă, să revizuiască legea pentru a înăspri pedepsele.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri