Galerie Foto Cine este femeia cu care s-a căsătorit viitorul Rege al Iordaniei. Povestea lui Rajwa al-Saif

Data actualizării: Data publicării:
Prinţul moştenitor al Iordaniei, Hussein bin Abdullah, şi soția lui, Rajwa al-Saif (3)
Rajwa al-Saif, soția prinţului moştenitor al Iordaniei. Foto: Profimedia

Prinţul moştenitor al Iordaniei, Hussein bin Abdullah, şi logodnica lui, Rajwa al-Saif, s-au căsătorit joi în prezenţa unui număr mare de invitaţi veniţi din lumea întreagă pentru a asista la această căsătorie ce ar putea contribui la o apropiere între autorităţile de la Amman şi cele de la Riad, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Prinţul moştenitor al Iordaniei, Hussein bin Abdullah, şi soția lui, Rajwa al-Saif. Foto: Profimedia
Prinţul moştenitor al Iordaniei, Hussein bin Abdullah, şi soția lui, Rajwa al-Saif. Foto: Profimedia

Cine este soția prinţului moştenitor al Iordaniei

Rajwa al-Saif, în vârstă de 29 de ani, s-a născut şi a fost crescută într-o familie bogată şi influentă din Arabia Saudită, apropiată de familia regală saudită. Ea a făcut facultatea în Statele Unite, unde a urmat cursurile Universității Syracuse din New York. De meserie arhitectă, Alseif va fi cunoscută sub numele de Alteţa Sa Regală Prinţesa Moştenitoare a Iordaniei şi, când prinţul moştenitor va urca pe tron, titlul ei se va schimba în Regina Rajwa.

Regele Abdullah al II-lea l-a desemnat pe fiul său cel mare, Hussein bin Abdullah, drept moştenitor al tronului iordanian în 2009, când acesta avea vârsta de 15 ani.

Mireasa este înrudită cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi conducătorul de facto, Mohammed bin Salman (MBS), prin mama sa, care provine din proeminenta familie Al-Sudairi, scrie news.ro. Regele Salman al Arabiei Saudite este unul dintre aşa-numiţii „Şapte Sudairi”, cei şapte fraţi ai regelui Abdulaziz şi Hussa bint Ahmed Al-Sudair, potrivit presei saudite.

Celebrităţi şi capete regale

Joi, tinerii căsătoriţi şi-au rostit jurămintele de credinţă în Palatul Zahran din Amman, în prezenţa familiilor lor şi a 140 de invitaţi, printre care s-au aflat prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, cuplul princiar britanic William şi Kate, regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi regele Philippe al Belgiei.

Prinţesa Beatrice, una dintre nepoatele reginei Elisabeta a II-a şi totodată fiica cea mare a prinţului Andrew, a fost de asemenea prezentă la eveniment.

România a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. Astfel de celebrări sunt rare în lumea arabă, unde membrii monarhiilor conservatoare dezvăluie puţine detalii despre vieţile lor private.

Într-o atmosferă festivă, mii de iordanieni au sărbătorit nunta regală pe străzile din capitala Amman, unde portretele mirilor au fost afişate în spaţii publice.

Populaţia iordaniană a putut să asiste şi la focuri de artificii, spectacole aeriene şi concerte organizate în ultimele zile. „Hussein este fiul vostru, voi sunteţi familia lui şi aceasta este şi nunta voastră”, le-a transmis iordanienilor pe 23 mai, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube, mama ginerelui, regina Rania a Iordaniei.

Iordania împarte o graniţă lungă cu Arabia Saudită. Cele două monarhii, parteneri apropiaţi, joacă împreună un rol important în islam: regatul saudit găzduieşte pelerinajul de la Mecca în fiecare an, în timp ce Iordania este gardianul locurilor sfinte musulmane din Ierusalim.

Deşi beneficiază de o relativă stabilitate politică în comparaţie cu unii dintre vecinii săi - precum Israel, Liban şi Siria -, Iordania este însă puternic îndatorată şi are o rată a şomajului ridicată (23%), potrivit Băncii Mondiale. Această ţară depinde foarte mult de ajutorul internaţional, primit în special din partea unor state bogate din zona Golfului Persic, precum Arabia Saudită, considerată motorul economic şi diplomatic al regiunii.

Pentru dinastia haşemită iordaniană, nunta de joi a reprezentat şi o bună ocazie pentru a-şi repara imaginea, după o criză profundă care a afectat-o în aprilie 2021. Hamza, fratele vitreg al regelui Abdullah al II-lea, a fost acuzat că a vrut să destabilizeze regatul, declanşând o criză fără precedent, care a zguduit monarhia haşemită din Iordania.

Autorităţile iordaniene au acuzat o influenţă „străină” care s-ar fi aflat la originea crizei, iar acea declaraţie a făcut ca toate privirile să se îndrepte spre Riad. La scurt timp după aceea, un consilier apropiat al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), a fost arestat la Amman.

Criza din Iordania a reflectat jocurile de putere şi epurările din sânul familiei regale din Arabia Saudită, unde regele Salman bin Abdulaziz l-a îndepărtat de la putere în 2017 pe fostul prinţ moştenitor pentru a-l numi în locul său fiul său MBS.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri