Un paradox adus de piața imobiliară: elevii dintr-un orășel german învață poloneză la școală

Data actualizării: Data publicării:
fetite nemtoaice - focus
Foto: captură TV Focus Europa

Construirea de poduri, îndeletnicire a romanilor din Antichitate, este, de fapt, esenţa Uniunii Europene. Un exemplu concret e dat de relaţiile dintre Polonia şi Germania, care în ultimul timp, au devenit tot mai încordate. Însă în regiunea comună de graniţă aflată de-a lungul fluviului Oder, locuitorii celor două ţări încep să convieţuiască şi să construiască poduri spre viitor. Urmărițun reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Trandafirii din grădina Martei Szuster sunt mândria şi bucuria ei. Acum nouă ani, ea şi familia ei s-au mutat din Polonia în Germania. Şi-au cumpărat casa cu o sumă mică şi, în decursul anilor, au renovat-o şi au extins-o.

„Totul era năpădit de vegetaţie încâlcită, iarba îţi ajungea până la genunchi şi ne era greu să ne croim drum printre buruieni”, povestește Maerta Szuster.

Proprietăți imobiliare mai ieftine în Germania decât în Polonia

Mutarea în Germania a fost o uriaşă oportunitate pentru Marta. Aici, ea administrează propriul serviciu de îngrijire şi mai multe case de vacanţă. În plus, poate avea grijă de copiii ei şi poate lucra de acasă. Familia ei a putut găsi o casă destul de mare doar în Germania. Se aude că proprietăţile sunt mai ieftine în această regiune a Germaniei decât în Polonia învecinată.

„Primesc adesea mesaje de la cunoştinţe sau chiar de la oameni necunoscuţi, întrebându-mă dacă nu ştiu cumva o casă sau o proprietate frumoasă care să fie de vânzare. Proprietăţile imobiliare disponibile sunt tot mai puţine”, spune Marta Szuster.

În Gartz, orăşel german de pe fluviul Oder, unul din opt locuitori e din Polonia. Şi numărul polonezilor creşte. 

Şi germanii? Se obişnuiesc cu vecinii lor polonezi care insuflă o nouă viaţă acestui loc?

„Atât timp cât ei nu ne fac niciun rău şi noi nu le facem niciun rău şi ei se asigură că se integrează în societate şi muncesc din greu, cât sunt sociabili şi-şi fac treaba, eu n-am nicio problemă cu ei”, spune o localnică.

podul prieteniei germano-polone - focus
Podul prieteniei în variantă polono-germană, pe Oder Foto: captura TV Focus Europa

Cursuri de poloneză pentru copiii germani

Convieţuirea lor armonioasă a fost însă pusă la încercare când şcoala elementară locală a introdus cursuri de limba poloneză pentru copiii germani. Unii au protestat, însă consiliul local şi conducerea şcolii au reuşit în scurt timp să-i câştige pe critici de partea lor.

„La şcoala noastră învaţă 205 copii. 80 dintre ei sunt polonezi. E limpede deci că şi ei sunt vitali pentru această şcoală”, explică Birgit Venzke, directoarea şcolii elementare din Gartz (Oder).

Deja nouă copii germani urmează veselul curs de poloneză al drei Taczinska.

„Mulţi copii din clasa noastră sunt din Polonia, şi când vorbesc în poloneză...” - spune o fetiță.

„...vrem să putem înţelege ce spun. Şi când ne ducem în Polonia, vrem să fim şi noi în stare să spunem ceva”, completează o altă fetiță.

Germanii se duc peste graniță la cumpărături

Germanii se duc adesea peste graniţă, în Polonia. 

Orăşelul polonez Gryfino e mult mai aproape decât oricare oraş german mare. Aici, poate că marfa din magazine nu e scumpă, dar preţul proprietăţilor imobiliare e mare. Din acest motiv, mulţi polonezi aleg să trăiască în Germania. Şi mulţi alţii spun că i-ar urma bucuroşi.

„Nu zic că nu. Poate că într-o bună zi ne vom muta acolo”, spune un tânăr din Gryfino.

Marta Szuster n-a regretat niciodată decizia de a se muta într-o regiune pe care mulţi germani o consideră „capătul lumii”.

imigranta poloneza germania - focus
Poloneza Marta Szuster s-a mutat în Germania, pentru că aici casele sunt mai ieftine

„Dimpotrivă. Aici este ÎNCEPUTUL lumii”, spune Marta.

Reporter: De ce?

Marta: „Pentru că e atât de frumos aici! Suntem înconjuraţi de natură şi de oameni drăguţi. Ce ai putea să-ţi doreşti mai mult ?”

Armonie polono-germană

O dată pe an, refugiul lor idilic se umple de zgomot, când festivalul de pe malul german al fluviului Oder însufleţeşte atmosfera cu umorul său rustic, cu distracţia energică şi muzica germana de fanfară. Nici că se poate ceva mai tradiţional! Dar Marta Szuster şi prietenii ei polonezi n-au nimic împotrivă.

„Suntem în Germania, aşa că e perfect în regulă că e ceva tipic german”, spune Marta.

Libertatea europeană de mişcare, aici, în micul orăşel Gartz, a devenit parte din viaţa de zi cu zi.

Citiți și: Slovacii se mută la țară în Austria. E mai convenabil

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri