Cum au încheiat autorităţile din Rusia aventura şamanului care plecase pe jos spre Moscova pentru "a-l expulza" pe Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
saman

Şamanul, care plecase pe jos spre Moscova din Iakutia (Extremul Orient rus, la 6.000 de kilometri este de capitala rusă), cu ambiţia declarată de a-l izgoni pe "demonul" Vladimir Putin de la Kremlin, a fost declarat bolnav mintal, după ce fusese reţinut de poliţie.

Aleksandr Gabâşev, reţinut în septembrie şi trimis în regiunea sa natală Iakutia, a fost declarat "iresponsabil de acţiunile sale din cauza unor tulburări mintale", în urma unei expertize medicale, potrivit unui comunicat al organizaţiei de apărare a drepturilor omului "Pravozaşcita Otkrâtki", scrie Agerpres.

Conform ONG-ului, această expertiză a fost efectuată în 20 septembrie, la cererea Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).

Şamanul, în vârstă de 51 de ani, fusese forţat să semneze un document în care declara că acceptă această expertiză, ceea ce el ulterior a negat.

Organizaţia a promis să efectueze o expertiză independentă "săptămâna viitoare" cu experţi din Moscova. "Noi estimăm că în cadrul unei expertize ambulatorii şi în condiţiile lipsei de timp, este imposibil să se tragă concluzii sigure şi complete asupra sănătăţii unui pacient", afirmă ONG-ul.

Aleksandr Gabâşev şi-a început marşul în luna martie şi intenţiona să ajungă la Moscova în 2021, unde voia să organizeze o "ceremonie de izgonire a lui Vladimir Putin", pe care l-a calificat drept "demon".

El a fost reţinut în noaptea de 17 spre 18 septembrie de poliţie în republica rusă Buriatia, în Siberia orientală, în timp ce făcea un popas împreună cu discipoli ai săi pe o autostradă în apropierea Lacului Baikal.

Şamanul a fost acuzat de "apeluri publice la activităţi extremiste", delict pasibil de o pedeapsă cu trei ani de închisoare.

Ministerul Sănătăţii rus asigurase în septembrie că este pregătit să-i "asigure o asistenţă medicală de calitate", în timp ce principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a denunţat "vechi metode demne de KGB-ul sovietic", în care disidenţii erau diagnosticaţi ca bolnavi psihici şi închişi în ospicii.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri