Cum e viața acum în Mariupol. Metodele perfide prin care rușii vor să câștige mințile ucrainenilor pe care i-au bombardat

Data actualizării: Data publicării:
mariupol
Mariupol, sub ocupația rușilor. Foto: Twitter/Anton Gerashchenko

Să găsești oameni dispuși să vorbească despre noua lor viață în Mariupol nu este ușor. După zece luni de ocupație rusă, frica și neîncrederea sunt cele mai întâlnite sentimente care se citesc pe fețele oamenilor. Reporterii BBC cu greu au găsit trei oameni din tot orașul, dispuși să vorbească despre cum li s-a schimbat viața în ultimele luni.

Un consilier local, o pensionară și un inginer. Cei trei au povestit despre viața în Mariupol, dar au cerut să nu li se publice numele reale, deoarece se tem de represalii din partea autorităților locale instalate de Rusia.

Ei au spus că Moscova duce o campanie extrem de costisitoare pentru a și-i apropia pe locuitori și pentru a reconstrui orașul pe care tot trupele ruse l-au devastat. Scopul acestei campanii este de a face Mariupol să devină parte a Rusiei.

Înainte de începerea războiului, în oraș trăiau aproximativ o jumătate de milion de oameni. Potrivit estimărilor ONU, 90% din blocuri au fost avariate sau distruse, iar 350.000 de oameni au fost forțați să fugă din oraș. Este dificil de estimat numărul exact al celor uciși în bombardamente, dar autoritățile ucrainene spun că peste 20.000 de persoane au murit în Mariupol. Autoritățile instalate de Rusia în Mariupol spun că aproximativ 300.000 de oameni locuiesc acum acolo.

Ucrainenii care au dat declarații BBC au spus că în oraș au fost aduși muncitori din toată Rusia, precum și din Asia Centrală.

Oleg Morgun, așa-zisul „primar” al Mariupolului, instalat de Rusia, spune că aproximativ 70.000 dintre cei aflați în prezent în oraș sunt muncitori care lucrează în construcții și soldați ruși.

Cum vrea Rusia să reconstruiască orașul

Între timp, în oraș au apărut clădiri noi, iar multe clădiri bombardate au fost demolate. De exemplu, armata rusă a construit un cartier de blocuri în vestul orașului. Cartierul se numește Nevsky, după râul Neva, pe care se află orașul natal al președintelui Vladimir Putin, Sankt Petersburg. Potrivit presei de stat ruse, Sankt Petersburg este principalul sponsor al reconstrucției Mariupolului.

"În autobuz scrie: Sankt Petersburg și Mariupol sunt orașe înfrățite. Peste tot sunt mesaje că acum facem parte din Rusia", a declarat o pensionară, prezentată în articolul BBC cu numele fictiv Maria. "Îmi plăceau  lucrurile așa cum erau înainte. Acum trăim cu frică. Nu știm la ce să ne așteptăm."

În casele care au rezistat bombardamentelor, rușii înlocuiesc ferestrele, caloriferele și uneori conductele de încălzire și canalizarea.

Încălzirea, alimentarea cu apă curentă și electricitate au fost în mare parte restaurate. Autobuzele sunt din nou pline de pasageri. S-au redeschis școli, spitale și magazine, deși numeroși comercianți își vând marfa direct pe trotuar. Copiii învață dimineața și după-amiaza. Rusia și-a impus propria programă școlară în limba rusă în zonele ocupate.

Reconstrucția rapidă a lui Mariupol a stârnit invidie în Donețk, capitala regională ocupată de forțele pro-ruse din 2014, care a fost neglijată. Șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, instalat de Rusia, Denis Pușilin, a negat  zvonurile că noua capitala va fi la Mariupol.

"Lucrurile devin mai simple dacă primești un pașaport rusesc"

Pe de altă parte, rușii îi forțează pe ucraineni să obțină pașapoarte rusești. Un  consilier local din Mariupol, prezentat în articolul BBC cu numele Ivan, a declarat că localnicii stau adesea la „cozi uriașe” încercând să obțină pașapoarte rusești, ca săs e poată angaja sau să călătorească în Rusia fără să mai fie supuși unor controale suplimentare. „Rușii au creat intenționat situații în care ai probleme dacă ai acte ucrainene. Te confrunți cu birocrația, trebuie să aștepți. Pe de altă parte, dacă primești un pașaport rusesc, nu mai ai nicio problemă pe motiv că 'acum ești unul dintre noi'. Lucrurile devin mai simple dacă primești un pașaport rusesc", a spus Ivan.

Mariupol devine așadar parte a sistemului financiar al Rusiei. Moneda ucraineană a fost eliminată treptat, iar acum rubla rusă este singura monedă acceptată în magazine.

Rusia alocă sume uriașe de bani în plățile de pensii pentru rezidenții din Mariupol, iar locuitorii din Mariupol pot acum să primească două pensii - una din Rusia, alta din Ucraina. Desigur, este o situație de care mulți pensionari locali sunt mulțumiți. Pensiile rusești sunt un alt motiv pentru care rezidenții în vârstă stau la coadă pentru a obține pașapoarte rusești - mulți pensionari cred că documentele vor fi necesare în viitor pentru a continua să primească plăți din Rusia.

Mulți locuitori au rămas în Mariupol pentru că nu au putut părăsi orașul când rușii i-au atacat, din cauza bolii sau a bătrâneții.

Campania rapidă de reconstrucție și sentimentul de așa-zisă normalitate, plățile generoase ale pensiilor și campania media intensivă care vizează locuitorii din Mariupol, toate contribuie la răspândirea sentimentului pro-rus în oraș.

"M-am săturat de toată propaganda din ziare. Au început să o promoveze din prima zi, spunându-ne cât de bine merg lucrurile", a spus inginerul care s-a prezentat echipei BBC cu numele Yuri. "Nu simt că mai aparțin propriului meu oraș. Oamenii sunt diferiți, viața în orașul meu este diferită acum."

"Este greu să fiu pro-ucrainean într-un mediu pro-rus. Din păcate, Ucraina pierde inimile și mințile oamenilor din Mariupol", s-a plâns consilierul local Ivan.

Jurnalistul ucrainean Denys Kazansky susține că Rusia folosește noile case pe care le-a construit în Mariupol pentru a distrage atenția de la toate distrugerile pe care le-a provocat în oraș și în alte părți din regiunea natală Donețk.

"Dacă au distrus 10 spitale și apoi au reconstruit unul - aceasta nu este reconstrucție. Nu este ceva pentru care să li se mulțumească. Poți fi fericit pentru că s-a reconstruit o școală, dar cum rămâne cu miile de oameni pe care Rusia i-a ucis? Nu îi poți aduce înapoi", a spus el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri