Cum Europa scoate spionii ruși la suprafață (Politico)

Data publicării:
Cei trei sunt suspectați că adunau informaţii privind pregătirea de luptă a forţelor armate poloneze şi a celor ale NATO. Foto: Profimedia Images
Conceptul unei strategii de contrainformații mai vizibile a început să câștige teren. Foto: Profimedia Images

Două elicoptere militare au distrus calmul suburbiei Stockholm într-o dimineață  de la sfârșitul lunii noiembrie, zburând peste o casă privată din zona Kil, într-un raid de mare amploare asupra unui cuplu suedez acuzat de spionaj pentru Rusia. Zgomotul elicopterelor a fost cel mai recent semn că jocurile cu mize mari ale națiunilor europene cu Rusia în ceea ce privește spionajul sunt din ce în ce mai publice, scrie Politico Europe.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut poliția intrând în casa lor”, a declarat un vecin al cuplului arestat din Stockholm. Acesta a mai spus că „zgomotul elicopterelor a trezit toată strada”.

Raidul a vizat două persoane în vârstă de 50 de ani, care acum sunt acuzate că au furnizat informații comerciale confidențiale agenției de informații militare ruse GRU. Cele două persoane neagă acuzațiile.

În aceeași săptămână, la Stockholm a început un proces în care au fost implicați doi frați acuzați că au transmis secrete oficiale de la agențiile de securitate suedeze către GRU, acuzații pe care aceștia le neagă, de asemenea. 

Ambele cazuri au ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale și i-au îngrozit pe cetățenii suedezi.

Într-un alt caz cu ecou național, de data aceasta în Norvegia vecină, un bărbat despre care se crede că este un ofițer GRU a fost arestat recent în drum spre o facultate în care funcționa sub o identitate falsă ca academic brazilian.

Și în Olanda, un spion rus cu acoperire profundă a fost, de asemenea, deconspirat, iar mass-media naționale au publicat detalii cu privire la expunere.

Toate aceste cazuri indică o schimbare în modul în care statele europene gestionează operațiunile de contrainformații: Mai puține cazuri de ascundere a situației sub preș și mai multe perturbări și urmăriri penale, observă experții.

Scopul pare să fie să-i avertizeze pe cetățenii europeni cu privire la amenințările cu care se confruntă. De asemenea, aceste misiuni au și scopul de a face mai grea posibilitatea lui Vladimir Putin de a nega acțiunile agențiilor sale de informații pe măsură ce invazia brutală a Ucrainei intră în cea de-a zecea lună.

Europa a terminat cu semnale subtile către Rusia, a declarat pentru Politico, Carolina Angelis, un fost analist al serviciului de informații suedez, care mai târziu a fondat o firmă de consultanță în domeniul securității.

Estonia este lider în privința condamnărilor

Un raport recent al cercetătorilor de la Agenția de Cercetare a Apărării din Suedia, care examinează cazurile juridice legate de spionajul susținut de stat [în Europa], în deceniul până în 2021, a constatat că cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, au reprezentat aproape două treimi din condamnări. Numai Estonia a fost responsabilă pentru jumătate din total.

Potrivit evaluării cercetătorilor, acest lucru nu a avut prea mult de-a face cu faptul că statele baltice sunt ținte ale serviciilor de informații. Mai degrabă, este un indiciu clar al dorinței lor de a demonstra cât de reală este amenințarea spionajului (în primul rând din Rusia, dar și într-o măsură mai mică din China), demonstrând în același timp capacitatea lor de a prinde și condamna spioni.

Printre urmăririle penale din Estonia se numără cea a soldatului eston Deniss Metsavas, care a fost numit trădător de șeful forțelor de apărare ale statului baltic la o conferință de presă în 2018.

Pe parcursul deceniului acoperit de raportul suedez reiese că Rusia, în special, pare să spioneze mai agresiv vecinii săi europeni. Potrivit lui Michael Jonsson, unul dintre autorii raportului, acest lucru a alimentat o dezbatere între statele vizate cu privire la cât de deschis ar trebui să abordeze încercările de spionaj ale Moscovei.

Conceptul unei strategii de contrainformații mai vizibile a început să câștige teren, crede Jonsson. Arestările recente din Norvegia și Suedia, precum și condamnarea din 2021 a unui consultant suedez pentru spionaj în favoarea rușilor, sunt cel mai bine văzute în acest context, a adăugat el.

Adăugați la această ecuație modul în care Scandinavia este în prezent un punct fierbinte în ceea ce privește securitatea, având în vedere aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, precum și faptul că Norvegia este preocupată în special de integritatea infrastructurii sale de petrol și gaze după sabotarea recentă a conductelor Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică.

De asemenea, în Norvegia, sunt în curs de desfășurare o serie de procese împotriva rușilor acuzați că au zburat cu drone echipate cu camere de filmat peste țara nordică, încălcând o lege norvegiană care interzice în mod specific rușilor să facă acest lucru.

„Interpretarea noastră este că, treptat, tot mai multe servicii de securitate europene au ajuns la concluzia că „abordarea estonienă” este calea de urmat”, a spus Jonsson.

Acuzațiile de spionaj, expuse public

Cele trei cazuri recente de presupusă spionaj în Suedia au inclus câteva detalii pline de culoare.

Consultantul suedez în vârstă de 47 de ani a fost reținut în 2020 după ce a predat documente cu secrete comerciale de la producătorul de automobile Volvo și producătorul de camioane Scania unui ofițer GRU într-un restaurant din centrul Stockholmului. În Suedia, identitatea suspecților nu este dezvăluită pentru a le proteja confidențialitatea și a nu perturba cazul.

Imaginile cu momentul din restaurant, în care agentul a primit un plic cu bani, au fost publicate în mass-media locală, determinând ofițerul GRU, care avea imunitate diplomatică, să părăsească în liniște Suedia la scurt timp după aceea. Consultantul suedez a fost condamnat la trei ani de închisoare la sfârșitul anului 2021.

În timp ce o astfel de situație a fost considerată o raritate la acea vreme, audierea ulterioară a doi frați acuzați de spionaj relativ curând după aceea ar putea schimba această percepție.

Procesul fraților, care a început pe 25 noiembrie și se așteaptă să se încheie mai târziu în această lună, se concentrează pe acuzațiile că fratele mai mare a furat dosare de la angajatorii săi, două agenții suedeze de informații, pentru a le da fratelui său mai mic care, la rândul său, le-a transmis unor ofițeri GRU în schimbul unor sume de bani.

Documentele publicate înainte de proces detaliază modul în care poliția l-a observat pe fratele mai mic aruncând un hard disk într-un coș de gunoi public după ce fratele său a fost arestat și și cum anchetatorii au verificat bunurile fratelui mai mare la o bancă locală în căutarea probelor.

Recentul raid de la marginea orașului Stockholm s-ar putea încheia cu un proces urmărit pe scară largă. Bărbatul reținut, un rus care s-a mutat în Suedia în anii ‘90 și care a obținut cetățenia suedeză, rămâne în arest, în timp ce soția sa, de asemenea, o rusoaică care a reușit și ea să beneficieze de cetățenia suedeză, a fost eliberată. Poliția a precizat că ea rămâne suspectă în acest caz. „Aceasta este o anchetă amplă care va continua destul de mult timp”, a declarat reporterilor procurorul suedez Henrik Olin.

Jurnaliștii de la Politico au vorbit cu o vecină a cuplului reținut, care le-a spus că întotdeauna i-a găsit pe cei doi spioni ca fiind foarte amabili, chiar dacă păreau că se simt mai bine să nu aibă contact cu lumea din jur. „Au fost foarte politicoși, nu am bănuit niciodată nimic. Dar poate că asta e ideea”, a adăugat vecina cuplului reținut la margine de Stockholm.

Citește și: Limba rusă și spionii lui Putin. Oamenii din Tbilisi sunt nervoși pe miile de ruși care au venit peste ei: "Hei, suntem în Georgia"

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri