Cum încearcă Moscova să formeze o nouă generație de copii loiali Rusiei în Ucraina. Drama profesorilor care se opun ocupației

Data publicării:
Genist prorus inspectează o școală din Mariupol
Oficialii ucraineni spun că există un tipar al presiunilor și amenințărilor direcționate către profesorii care nu au fugit din regiunile ocupate pentru a trece de partea rușilor. În poză: Genist rus în fața unei școli din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Profesorii ucraineni sunt forțați să aleagă între a colabora cu rușii sau a rezista împotriva autorităților proruse care au preluat controlul asupra școlilor ucrainene din regiunile ocupate, scrie The Guardian. Kremlinul speră că prin introducerea unei programe școlare rusești va reuși să formeze o nouă generație de tineri loiali Rusiei care vor accepta versiunea Moscovei a istoriei Ucrainei.

La începutul verii, după câteva luni de la începutul ocupației rusești a unei regiuni mari din sudul Ucrainei, directorul unei școli dintr-unul din orașele cucerite de ruși i-a chemat pe toți profesorii la o ședință.

Școala urma să coopereze cu autoritățile ruse de ocupație, le-a transmis directorul, și să se redeschidă odată cu începerea noului an școlar în septembrie, urmând ca profesorii să predea conform programei școlare rusești.

„Ucraina ne-a abandonat și nu se mai întoarce, iar acum rușii ne fac oferte”, le-a spus directorul tuturor profesorilor chemați la ședință. „Dacă nu acceptăm, vor trimite alte persoane din Rusia să conducă școala care nu vor avea niciun atașament față de ea. Este mai bine să stăm aici și să încercăm să avem grijă de ea”.

Halina, directoarea adjunctă a școlii, a spus: „Aproape o treime dintre profesori au acceptat, dar, pentru mine, știam că în niciun caz nu aș putea să lucrez pentru ruși.”

Școală Melitopol profesoară
Unele persoane din orașele cucerite de ruși nu s-au ferit niciodată să își arate afinitatea prorusă, dar alții au ales să colaboreze din motive pur pragmatice - au crezut că rușii nu mai pot fi alungați din zonele ocupate. Foto: Profimedia Images

După întâlnirea cu profesorii, Halina i-a spus directorului că își dă demisia. Când s-a întors la școală după câteva zile, acesta a anunțat-o pe Halina că toate manualele în limba ucraineană vor fi distruse în următoarele zile și că dacă vrea să păstreze ceva, trebuie să le ia acum.

Halina s-a întors în sala ei de clasă și a umplut o pungă de plastic cu poezii în limba ucraineană scrise de elevii ei, pe care le agățase de pereți. A luat cu ea și ghiveciul cu planta ei preferată.

În timp ce ieșea din clădire, a observat cum muncitorii înlăturau afișele cu eroii naționali ai Ucrainei de pe coridoarele școlii.

„Imaginați-vă, am lucrat în acea școală timp de mai bine de 25 de ani. Am plecat de acolo singură, cu o plantă în brațe și o pungă cu poezii și cu lacrimi care îmi curgeau pe față”, a povestit Halina cu o emoție puternică în voce.

Profesorii care refuză să colaboreze sunt desemnați trădători și agitatori proucraineni

Câteva zile mai târziu, Halina a fost denunțată drept „trădătoare” la o ședință cu părinții pentru că și-a abandonat școala. A fost avertizată de alți foști colegi că unii o consideră acum o agitatoare proucraineană și că se află pe o listă a FSB-ului, agenția de spionaj a Rusiei.

Halina le-a spus foștilor colegi că nu a „agitat” în niciun fel, dar aceștia i-au transmis că au deja martori și denunțători. Ca atare, femeia a fost nevoită să fugă din teritoriul ocupat de ruși în cel controlat de ucraineni.

Povestea Halinei este doar una dintre multele incidente care au loc în teritoriile ocupate de ruși și care demonstrează că politica educațională este unul dintre cei mai importanți piloni ai încercării Rusiei de a prelua controlul asupra unor părți din Ucraina.

Programa ucraineană „era menită să te transforme într-un idiot”, a spus Kirilo Stremousov, un fost blogger antivaccinist pe care rușii l-au desemnat guvernator adjunct al regiunii Herson, ocupată de Rusia.

Școală Mariupol genist rus
Autoritățile de ocupație din regiunea învecinată Zaporojie au spus la finalul lunii august că se așteaptă ca 500 de profesori să vină din Rusia. Foto: Profimedia Images

Presiuni și amenințări la adresa profesorilor ucraineni pentru a trece de partea cealaltă

Mulți profesori au fost foarte reticenți să lucreze pentru ruși, iar oficialii ucraineni spun că există un tipar al presiunilor și amenințărilor direcționate către profesorii care nu au fugit din regiunile ocupate pentru a trece de partea rușilor.

„Am primit sute de mesaje din teritoriile ocupate”, a spus Sergii Gorbaciov, ombudsmanul ucrainean din domeniul educației. „Îi forțează pe profesori să folosească programa rusească, aduc manuale rusești în care ucrainenii și rușii sunt prezentați ca fiind același popor, pline de imperialism rusesc, tot pachetul”.

Halina a spus că unii localnici din orașul ei nu se feresc să își arate afinitatea prorusă și au fost așa dintotdeauna, dar alții au ales să colaboreze din motive pragmatice pentru că, la fel ca directorul școlii la care a lucrat Halina, aceștia cred că rușii nu vor mai pleca din zonele ocupate și că trebuie să se adapteze la situație.

Succesul răsunător al contraofensivei lansate recent de forțele ucrainene în regiunea Harkov și atacul cu rachete HIMARS de săptămâna trecută asupra unei clădiri administrative din centrul orașului Herson le vor provoca multe nopți nedormite profesorilor care au acceptat să lucreze pentru ruși în zonele ocupate.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au spus că au reținut un grup de profesori trimiși din Rusia în zonele ocupate din Harkov și abandonați după retragerea armatei ruse. Premierul adjunct al Ucrainei, Irina Vereșciuc, a spus că profesorii vor fi judecați în curțile de justiție din Ucraina și ar putea sta după gratii până la 12 ani.

Autoritățile proruse îi amenință pe părinți că le vor trimite copiii la orfelinat dacă nu îi înscriu în noul an școlar

Autoritățile de ocupație din regiunea învecinată Zaporojie au spus la finalul lunii august că se așteaptă ca 500 de profesori să vină din Rusia.

Halina a spus că niciun profesor din Rusia nu a venit în orașul ei, dar că există zvonuri că acest lucru se va întâmpla în curând. Mai mult, profesoara ucraineană a fost informată la telefon de un oficial local că, din cauză că a plecat din oraș, casa ei va fi rechiziționată și folosită de profesori sau alți profesioniști care sunt așteptați în următoarele zile.

Școala în care a lucrat Halina s-a redeschis pe 1 septembrie cu doar o treime dintre profesori și elevi și cu un grup de soldați ruși înarmați care păzeau clădirea.

Zelenski școală Ucraina Irpin
Autoritățile ucrainene au anunțat că au reținut un grup de profesori trimiși din Rusia în zonele ocupate din Harkov și abandonați după retragerea armatei ruse. În poză: Zelenski vizitează o școală din Irpin. Foto: Profimedia Images

În încercarea de a-i „încuraja” pe părinți să își trimită copiii la școală, autoritățile de ocupație i-au avertizat că dacă tinerii nu sunt înscriși la nicio școală ar putea fi trimiși la orfelinat.

Rușii apelează și la alte tipuri de stimulente. În regiunea Herson, autoritățile au anunțat că vor plăti 10.000 de ruble (166 de euro) pentru fiecare copil care se înregistrează pentru noul an școlar.

Profesorii care se opun ocupației rusești continuă să predea online chiar sub nasul rușilor

În același timp, Halina, împreună cu alți colegi din corpul profesoral care nu au vrut să lucreze pentru ruși, au organizat o versiune online a școlii lor care continuă să urmeze programa ucraineană, folosindu-se de experiența dobândită în timpul pandemiei.

Elevii și profesorii care și-au părăsit casele se înregistrează din alte părți ale Ucrainei sau chiar din afara țării.

O parte dintre părinții care au rămas în orașul Halinei au contactat-o și și-au înscris copiii la școala online a fostei directoare. Copiii acestora participă la cursurile online după ce termină orele susținute în școala ocupată de ruși.

„Sunt foarte îngrijorați. Profesorii le-au spus copiilor că va veni poliția și le va verifica tabletele și calculatoarele ca să se asigure că nu continuă [cursurile] în școala ucraineană”, a spus Halina.

Rușii par atât de preocupați de școala online a Halinei care ar continua să răspândească influența ucraineană, încât FSB-ul a reținut o rudă a unui profesor care predă online și a interogat-o despre acest proiect.

Forțele ruse au intrat în casele părăsite ale profesorilor care au fugit din zonele ocupate și au căutat informații despre școala Halinei, potrivit vecinilor.

Halina a spus că diviziunile dintre cei care rezistă ocupației și cei care colaborează devin tot mai mari cu cât situația persistă. „Aștept în fiecare zi ca armata noastră să elibereze orașul”, a spus Halina. „Sper că se va întâmpla cât mai repede”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri