Video Cum luptă Spania cu criticii monarhiei și de ce este criticată strategia ei

Data actualizării: Data publicării:
pablo hasel
Arestarea rapperului Pablo Hasel, la 16 februarie, pentru insulte aduse monarhiei, a dus la o adevărată spirală a violențelor în Spania Foto: captură video Digi24

Imaginea familiei regale din Spania a fost serios afectată. Anul trecut, fostul rege Juan Carlos a părăsit țara după un scandal de corupție. Dar și fiul său, Felipe, actualul suveran, s-a confruntat şi el cu multe critici. Iar acum, situația degenerează. Tineri protestatari au ieșit zilnic în stradă în marile orașe. Unii chiar se revoltă şi au protestat faţă de arestarea unui rapper, găsit vinovat pentru insultarea monarhiei în versurile şi tweet-urile sale. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Asalt la Universitate pentru arestarea unui rapper

A fost ca o scenă dintr-un film de acțiune. Era 16 februarie 2021. Forțe de poliție înarmate au luat cu asalt Universitatea din Lleida, iar studenții au încercat să se opună. Au ridicat baricade ca să-l protejeze pe rapperul Pablo Hasel, care încă spera să nu fie arestat. Dar totul a fost în zadar.

Nu ne vor opri niciodată cu acțiunile lor represive”, a strigat Hasel înainte de a fi dus la închisoare. El a fost condamnat pentru mesajele postate pe Twitter și pentru versurile sale, care au insultat monarhia și au glorificat violența împotriva politicienilor și a poliției. 

„Am fost condamnat pentru că eu cânt despre realitate. Nu mă pot împiedica să critic monarhia, chiar dacă acest lucru este interzis și ajung la închisoare”, a declarat rapperul într-un interviu acordat cu o zi înainte de arestarea sa.

Ce spun textele rapperului Pablo Hasel

Textele sale sunt pline de fantezii violente de prost gust, ba chiar vorbește despre împușcarea politicienilor în gât. Asta e libertate artistică, susține el.

Într-una dintre melodiile sale rap, Hasel vorbește despre fostul rege Juan Carlos și despre fiul acestuia, Felipe, ca despre niște paraziți corupți. Apoi cere ca familia regală să fie dusă la ghilotină.

Reporterul Deutsche Welle s-a întâlnit cu avocata lui Hasel în fața Universității din Lleida și ea spune că și presa spaniolă scrie despre corupția din casa regală. Juan Carlos ar fi primit mită de o sută de milioane de euro din Arabia Saudită.

„Da, clientul meu a insultat familia regală, Casa de Bourbon, dar acest lucru este permis grație libertății de exprimare. Când oamenii ocupă funcții de mare responsabilitate, trebuie să facă față criticilor”, a declarat avocata Alejandra Matamoros.

Închisoare pentru insultarea monarhiei

Insultarea monarhiei și glorificarea violenței nu sunt considerate infracțiuni în alte țări europene. Iar Pablo Hasel este primul rapper spaniol închis pentru aceste infracțiuni.

Cu toate acestea, nu este primul caz din Spania. Zeci de artiști au fost trimiși în judecată în ultimii ani. Rapperul Cesar Montana, cunoscut și sub numele de Strawberry, a fost condamnat inițial la un an de închisoare după ce a scris pe Twitter despre un atac al ETA asupra unui general al regimului Franco. Dar Curtea Constituțională l-a achitat după cinci ani.

„În ochii celor care nu te cunosc, ești un terorist din cauza acestor acuzații, ești o persoană care glorifică terorismul, cineva care ar trebui exclus din societate”, spune rapperul Cesar Montana.

Și rapperul Valtonyc din Mallorca a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru insultarea monarhiei și glorificarea violenței. A fugit în Belgia și acum locuiește în Bruxelles. Autoritățile belgiene au refuzat până acum să-l extrădeze. Spun că infracțiunile pentru care este căutat în Spania nu sunt considerate infracțiuni în Belgia.

Multe trupe spaniole îmi spun că le-ar plăcea să cânte o melodie critică la adresa regelui, dar le este teamă. Vedeți, până acum 18 cântăreți au fost găsiți vinovați. Același lucru este valabil și pentru mesajele controversate postate pe Twitter”, spune Valtonyc.

Spaniei i se cere să se alinieze normelor europene

Sunt destui care afirmă că legile restrictive ale Spaniei au legătură cu atacurile teroriste comise de organizația separatistă bască ETA, care a ucis peste 800 de oameni. Dar legile au devenit și mai aspre de când ETA s-a autodizolvat. Acum, Amnesty International solicită guvernului să se alinieze normelor europene.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat de două ori Spania pentru că a invocat infracțiunea de insultare a monarhiei, dar această infracțiune continuă să existe și oamenii încă sunt urmăriți penal”, arată Daniel Canales, reprezentant Amnesty International Spania.

Spania este condusă în prezent de o coaliție de stânga care se luptă să schimbe legea. Ministrul Justiției a anunțat că lucrează la acest proiect, după ce arestarea lui Pablo Hasel a provocat proteste ample. A transmis postului Deutsche Welle că nu are timp pentru un interviu.

Efectul invers al arestărilor

Premierul a dat unele indicii ale liniei pe care o are în vedere în declarații făcute la 19 februarie.

„Democrația noastră va garanta întotdeauna dreptul de a manifesta și libertatea de exprimare, chiar și pentru declarații revoltătoare, absurde. Dar, democrația noastră nu va tolera niciodată violența”, a spus Pedro Sanchez.

La demonstrații se ascultă controversatele melodii rap ale lui Pablo Hasel. Pentru mulți, arestarea l-a transformat într-un martir. Iar Spania este percepută ca un stat nedrept din cauza modului restrictiv în care interpretează libertatea de exprimare.

La un moment dat, demonstrațiile devin violente – acesta este ritualul acestor proteste. Mulți tineri își doresc o confruntare chiar acum, pentru că rapperul trimis la închisoare a devenit o figură simbolică pentru ei. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri