Cum monitorizează SUA armele nucleare ale rușilor. Secretarul Apărării este informat de două sau trei ori pe săptămână

Data publicării:
Russian soldiers display the RS-24 Yars long-range nuclear missile during the annual Victory Day military parade marking the 71th anniversary of the end of World War II in Red Square May 9, 2016 in Moscow, Russia.
Americanii monitorizează posibile mișcări ale armelor nucleare ruse. Foto: Profimedia Images

Armata americană monitorizează constant arsenalul nuclear rusesc iar secretarul Apărării, Lloyd Austin, este informat de două sau trei ori pe săptămână de către generalii săi care urmăresc mișcările rușilor, au declarat surse oficiale, citate de CNN.

Statele Unite nu au observat niciun indiciu că Rusia ar pregăti arme nucleare pentru a fi folosite în războiului din Ucraina, dar două surse familiare cu evaluările recente ale serviciilor de informații au declarat pentru CNN că oficialii americani sunt „mai îngrijorați ca oricând” de amenințarea că Rusia ar putea să folosească aresenalul nuclear.

Sursele citate au subliniat, însă, că este încă puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să folosească orice fel de armă nucleară, iar una dintre surse a spus că șansele de utilizare sunt de 1%.

Amiralul Charles Richard, șeful Centrului de comandă strategică, le prezintă constant secretarului Austin și generalilor de la vârful armatei SUA actualizări clasificate cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei și orice mișcare care ar putea cauza îngrijorare. Informările cuprind inclusiv monitorizări ale declarațiilor lui Vladimir Putin și ale altor oficiali de la Kremlin și interpretarea acestora.

Monitorizarea oricărei posibile activități nucleare a fost întotdeauna o prioritate pentru Pentagon, dar atenția pentru mișcările Rusiei a crescut la scurt timp după ce a invadat Ucraina în februarie, iar Vladimir Putin a cerut punerea în alertă a forțelor de descurajare, inclusiv a armelor nucleare ale Moscovei.

Marți, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că în acest stadiu al operațiunii militare din Ucraina, Rusia nu ia în calcul să folosească armele nucleare.

Planurile militare americane clasificate continuă să fie actualizate inclusiv cu scenariul aproape de neconceput: utilizarea unei arme nucleare. Armata SUA „a planificat toate acestea”, a spus un înalt oficial al apărării. „Există o serie de lucruri pe care Rusia le-ar putea face. Avem toate scenariile a ceea ce ar putea face Putin, implicațiile și modul de acțiune”, atât a forțelor ruse, cât și a celor americane, a mai spus oficialul, care a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Sateliții și aeronavele americane urmăresc continuu mișcărilor rușilor. Ambele părți ar putea „să vadă” dacă celălalt și-a mutat armele nucleare, a spus oficialul.

Administrația Biden a declarat public de mai multe ori că nu vede niciun motiv pentru a schimba starea de alertă a arsenalului american.

CNN a scris anterior că zborurile de recunoaștere efectuate de aeronavele SUA au crescut semnificativ. Informațiile colectate sunt transmise rețelei de comandă și control nuclear a Comandamentului Strategic pentru a se asigura că devin parte a evaluării generale a informațiilor.

Amiralul Charles Richard a sugerat recent, într-o audiere în Congres, că disponibilitatea SUA de a răspunde la utilizarea armelor nucleare ruse este la un nivel maxim.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri