Cum s-ar putea trezi Catalonia într-o blocadă comercială pe linia UE-Spania. Opiniile economiștilor

Data actualizării: Data publicării:
Independence Referendum Takes Place In Catalonia
Foto: Getty Images

Costul secesiunii Cataloniei ar putea fi, pe termen scurt, unul scump pentru ambele părți, este de părere Alain Cuenca, profesor de economie la Unversitatea Zaragoza din Spania.

Independence Referendum Takes Place In Catalonia
Foto: Getty Images

Șocul politic provocat de independența Cataloniei se va perpetua imediat în sectorul economic, au declarat mai mulți experți pentru CNBC.

Fiind cea mai prosperă dintre cele 17 regiuni ale Spaniei, Catalonia condensează circa 19% din economia națională, beneficiind de piloni puternici pe segmentul turismului, al exporturilor și al industriei.

„Stabilirea unei frontiere ar duce la pierderea locurilor de muncă, a veniturilor și a bunăstării pentru toată lumea, indiferent dacă trăiesc în Catalonia sau în restul Spaniei”, a explicat pentru CNBC prin e-mail Alain Cuenca.

Aceste pierderi ar fi generate subit de obstacolele care vor apărea în calea comerțului și de fondurile exorbitante ce trebui investite în construirea armăturii instituționale a noului stat, a subliniat profesorul de economie.

În timp ce catalanii reprezintă 16% din totalul populației, contribuția Cataloniei la economia națională a Spaniei este una mai mult decât importantă, ajungând la o infuzie anuală de 223, 6 miliarde de euro, potrivit calculelor guvernului regional.

Folosind date furnizate de organizații oficiale europene și catalane, Business Insider scria la începutul acestui an că, în cazul secesiunii, regiunea Cataloniei ar câștiga rapid circa 16 miliarde de euro pe an, deoarece nu ar mai trebui să plătească impozite în Spania. O asemenea divizare ar duce la o pierdere de 2% din Produsul Intern Brut al Spaniei. De cealaltă parte, nici Catalonia nu ar scăpa „neșifonată” economic, din moment ce 33,5% din exporturile catalane sunt dependente de piața spaniolă.

Recent, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a afirmat că regiunea Catalonia ar putea înregistra, în urma independenței, o scădere bruscă a economiei cu până la 30%, ceea ce ar putea declanșa o rată galopantă a șomajului pe fondul eforturilor financiare necesare creării unui nou stat.

„Câte locuri de muncă, câte investiții, câte operațiuni comerciale se vor pierde pe durata tranziției? Nimeni nu știe cu exactitate”, a subliniat Alain Cuenca.

În 2016, datoria publică a Spaniei a fost estimată la aproximativ 1, 18 trilioane de dolari, arată statisticile Băncii Centrale. Anul trecut, Catalonia a acumulat una dintre cele mai mari datorii publice din toate regiunile Spaniei, circa, 72,2 miliarde de euro.

În timp ce mulți sunt de părere că datoria Cataloniei, în cazul separării, va fi asumată inevitabil de Regatul Spaniei, Cuenca consideră că efectul secesiunii asupra datoriei publice este imposibil de prezis. „Din nou, problema este tranziția: câți ani vor dura dificultățile financiare?”, a afirmat economistul.

Reversul „monedei” separatiste

Un alt spin al problemei vine pe ruta UE. „Dacă, în ceea ce privește comerțul, Catalonia va rămâne în UE, nimic nu s-ar schimba”, a precizat pentru CNBC Albert Banal-Estanol, profesor de economie la Universitatea Pompeu Fabra. Numai că, subliniază economistul, odată ruptă de Spania, Catalonia nu va avea un „drept automat” de aderare la Uniunea Europeană, chestiune ce reamintește de dilemele integraționiste apărute după referendumul de independență al Scoției din 2014.

Ca să devină membră UE, Catalonia va trebui să primească un „da” unanim din partea tuturor statelor din blocul comunitar, care include, firește, Spania și pe aliații ei.

Din acest punct încolo, imposibilitatea accederii în UE va însemna pentru Catalonia alunecarea pe o pantă abruptă. Costurile usturătoare ale tranziție la noul stat se vor resimți și mai acut, pentru că UE reprezintă aproape 65, 8% din exporturile catalane.

Mai mult, atrage atenția Balan-Estanol, Catalonia s-ar putea trezi în fața unui veritabil boicot comercial din partea celorlalte regiuni ale Spaniei.

A doua zi după referendumul interzis care a avut loc în Catalonia și a fost marcat de ciocniri cu poliția, ruptura pare să se adâncească și mai mult între Madrid și liderii separatiști ai acestei puternice regiuni a Spaniei, care evocă o posibilă declarație de independență.

Cu atât mai mult cu cât 44 de organizații — printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență — au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări pentru marți, în Catalonia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri