Cum se descurcă traficanții de droguri în vremuri de pandemie?

Data actualizării: Data publicării:
The Job Is Done
Foto: Guliver/GettyImages

America Centrală și America Latină sunt epicentrul comerțului international de droguri, estimat la 650 de miliarde de dolari pe an. Grupările obțin profituri uriașe din producția, transportul și vânzarea de droguri, care se distribuie în toată lumea. Doar că și afacerile lor suferă acum de pe urma pandemiei.

Toate statele lumii cheltuie miliarde de dolari ca să își salveze afacerile afectate de pandemia de coronavirus. În Peru, fermierii care cultivă planta de coca cer și ei ajutor de la guvern, să supraviețuiască. Prețul frunzelor folosite la fabricarea cocainei a scăzut cu 70% de când țara a intrat în carantină.

Liderul cultivatorilor locali spune că agricultorii lucrează în mare parte cu piața legală, dar recunoaște că traficanții de droguri se aprovizionează tot de la ei.

Oficialii peruani îl contrazic și spun că 90% din cultura de frunze de coca se duce înspre producția de cocaină.

Răspândirea coronavirusului aduce prejudicii comerțului internațional de stupefiante. Cartelurile care se ocupă cu producerea și comercializarea halucinogenelor de tot felul au acum aceleași probleme ca restul afacerilor legale din toată lumea. Sunt întârzieri cu aprovizionarea cu materii prime, deci se decalează și livrarea produsului final, așadar sunt nemulțumiți și muncitorii, dar și clienții.

Un ofițer al poliției din Los Angeles declara că un kilogram de metamfetamină a ajuns să coste 3.200 de dolari, adică triplu față de prețul pe care drogul îl avea înainte de declararea pandemiei și, adăuga polițistul, este cea mai mare valoare despre care a auzit în ultimii 10 ani.

Coronavirusul a reușit să facă ceea ce autoritățile din toată lumea nu pot să rezolve de câteva decenii: a încetinit aproape toată activitatea de vânzare de narcotice. Pe de altă parte, specialiștii în lupta antidrog spun că întreruperile vor fi temporare, pentru că producătorii găsesc mereu resurse să depășească obstacolele.

Din cauza acestor probleme, cei care mai au încă stocuri de droguri le dau la prețuri de produse de lux.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri