Cum se face termoficare la Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
termoficare budapesta

Un proiect ambițios de îmbunătățire a sistemului de încălzire este aproape de finalizare la Budapesta. Este vorba despre o rețea complexă de transport a apei calde și înapoi a celei răcite, care va avea multiple efecte benefice: o exploatare mai eficientă, mai multe locuințe racordate la sistemul de termoficare și costuri mai mici pentru utilizatori. Proiectul se numește Centura de Căldură a Capitalei și a costat 120 de milioane de euro. O treime din sumă provine din fonduri europene.

Lucrările pentru Centura de Căldură a Budapestei se derulează în inima capitalei ungare, la 23 de metri sub pământ, printr-un tunel, pentru a nu îngreuna circulația la suprafață. Pe acolo va fi pompată apa provenită dintr-o centrala de termoficare din vestul oraşului.

„Apa cu temperatura de 110 de grade va circula pe aici, prin 4 conducte, tot pe aici va circula și apa care s-a răcit. Apa are 110 grade, pentru că o trimitem cu o presiune la care încă nu se formează bule de gaze în lichid. A trebuit să forăm acest tunel sub linia de metrou, pentru că nici deasupra, nici lângă nu s-a putut, așa că, deasupra noastră, cam la 3,5 metri, este baza liniei de metrou”, a explicat Laszslo Tolnai, șeful Departamentului de Investiții din Budapesta.

„În capitală există opt zone de termoficare complet separate. Între ele nu există nicio legătură. Compania noastra a început să lege aceste zone printr-un sistem care va fi ca o pânză de păianjen. Calitatea aerului capitalei se va ameliora considerabil când proiectul va fi dat în folosință și vom putea conecta mai multe locuințe la rețeaua de termoficare”, dă asigurări Attila Herpai, șeful Departamentului de Comunicare.

Conductele nu trec doar prin tunel, ci și pe sub unul dintre podurile Budapestei. Greutatea suplimentară suportată de acesta este de 600 de tone.

Lucrările de proiectare au început în 2017, cele de construcție în 2018, iar luna aceasta Centura de Căldură a Budapestei va fi finalizată.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri