Foto Cum se vede din satelit aeroportul din Kabul. Talibanii încearcă să controleze mulțimile care iau cu asalt singura cale de scăpare

Data publicării:
mii de oameni au pătruns pe pista aeroportului din kabul si incearca sa ajunga la avioane
Imagini din satelit: Mii de oameni încearcă să ajungă la avioanele de pe pista aeroportului din Kabul Foto: Twitter Maxar Technologies

Imagini de înaltă rezoluție realizate din satelit au surprins scenele haotice de la aeroportul internațional din Kabul, cu mii de oameni care încercau să ajungă la singura poartă de ieșire din țară, în timp ce alții pătrundeau pe piste pentru a se sui în avioanele occidentale ce evacuează personalul din oraș.

Imaginile din satelit, publicate pe contul de Twitter al companiei americane Maxar Technologie, au fost surprinse luni, la ora locală 10:36.

Imagini din satelit: Blocaj în trafic în preajma aeroportului din Kabul Foto: Twitter Maxar Technologies
Imagini din satelit: Blocaj în trafic în preajma aeroportului din Kabul Foto: Twitter Maxar Technologies

Mulțimi de afgani au pătruns, luni, pe pistele aeroportului din Kabul, într-o încercare disperată de a fugi din țara capturată de talibani. Aceștia s-au agățat de avioanele care decolau, iar unii dintre ei chiar ar fi căzut dintr-un avion în timp ce acesta își lua zborul.

În total, potrivit unor surse oficiale, luni au murit șapte persoane pe aeroportul din Kabul, inclusiv afganii căzuți din avion.

Între timp, relatează corespondentul CNN, talibanii încearcă să controleze mulțimile care se grăbesc să intre pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul.

Zborurile militare, întrerupte temporar luni din cauza unui incident de securitate, au fost reluate. Grupuri mari de oameni continuă însă să ia cu asalt porțile de intrare în aeroport și au escaladat zidurile de beton care au chiar și 20 de metri înălțime, pentru a ajunge pe aerodrom.

Talibanii împing mulțimile înapoi, folosind vehicule luate de la forțele de securitate afgane.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Departamentul Apărării se concentrază pe evacuarea americanilor, precum și a până la 30.000 de solicitanți afgani de vize speciale de imigrare în SUA.

SUA le-au transmis clar talibanilor „în termeni clari” să nu intervină asupra afganilor care încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, însă acei afgani ar trebui să aștepte până când li se spune că este timpul pentru evacuarea lor înainte de a merge la aeroport, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri