Cum transformă „navele fantomă” ale lui Putin fundul mării în următorul câmp de luptă dintre Rusia și Occident

Data publicării:
Putin participă la inaugurarea unui vas nou
Rusia monitorizează pe ascuns zone critice din Marea Nordului și Marea Baltică pentru a se pregăti să lase Europa în întuneric în caz de război. Foto: Profimedia Images

Pe fundul mării în jurul Danemarcei se întind cablurile care conectează Europa cu restul lumii, gazoductele care înainte de a fi sabotate alimentau industria germană și cablurile viitoarei „celei mai mari centrale electrice” din lume, care va lumina aproape întreaga Europă, scrie Foreign Policy. Rusia și-a trimis navele de spionaj în regiune și se pregătește să distrugă sursele de energie și căile de comunicație ale Europei de Nord în cazul declanșării unui război, avertizează experții.

Ultimul avertisment a venit din partea unui documentar din Scandinavia care a dezvăluit cum zeci de vase rusești sunt folosite în scopuri nefaste în apele din jurul Europei de Nord.

Documentarul se concentrează asupra navei Amiral Vladimirski, un vas rusesc de cercetare surprins în timp ce traversa apele teritoriale ale Danemarcei în luna noiembrie a anului trecut având aparatul care transmite poziția navei închis, ceea ce a făcut-o să devină o „navă fantomă”.

Aceeași tactică este folosită și de state precum Coreea de Nord pentru a își ascunde activitățile comerciale ilegale. Reporterii care s-au apropiat prea mult de aceste nave au fost întâmpinați de persoane mascate și înarmate.

Mai mulți experți au fost de acord că nava rusească se ocupa cu o altfel de activitate ilegală în timp ce monitoriza infrastructura critică a Europei.

„Rușii au făcut mereu asta, au folosit nave obișnuite ca să asculte, fotografieze și cartografieze zonele de interes”, a spus amiralul în retragere al forțelor navale din Danemarca, Nils Wang. „Aceasta este clar [o situație în care] ei alcătuiesc puzzle-ul vulnerabilităților noastre”.

„Rusia are capacitatea de a iniția acte de violență și operațiuni precise prin care să ne facă viața mizerabilă fără să declare război”, a explicat Wang.

Linia frontului în războiul hibrid dintre Rusia și Occident

Specialiștii consideră că Danemarca este o țară aflată pe linia frontului războiului hibrid din cauza poziției sale strategice și se tem că, în caz de conflict, Rusia ar știi exact unde trebuie să lovească pentru a lăsa zone cruciale din Europa în întuneric.

Cele mai multe cabluri moderne sunt securizate împotriva unui accident de sabotaj fiind îngropate în nisip. Totuși, uneori se mai întâmplă accidente. Pentru o misiune de sabotaj este nevoie de o singură ancoră grea și de locația exactă a cablurilor prin care ancora trebuie târâtă ca ținta să fie distrusă.

Tăierea cablurilor este o tactică de război veche, folosită încă de la începutul Primului Război Mondial. Atunci, forțele navale britanice au tăiat aproape toate cablurile prin care Germania comunica cu lumea exterioară prin dragarea fundului mării cu cârlige.

nava rusa
Amiral Vladimirski - vas de cercetare pe care Rusia îl folosește pentru misiuni de spionaj în Marea Nordului. Captură foto: Twitter: @CovertShores

De data aceasta, miza este mult mai mare și îngrijorările statelor europene se extind dincolo de cablurile de telecomunicații. Mai multe țări europene lucrează la unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură energetică din lume: construirea unor insule artificiale care vor alimenta cu până la 300 de gigawați de energie eoliană o mare parte din Europa până în 2050.

Problema este că una dintre insulele energetice ale Danemarcei va fi construită în apropiere de insula Bornholm, chiar lângă locul în care gazoductele Nord Stream au fost sabotate.

Ministerul danez al Justiției consideră posibilitatea de a declara locurile din jurul câmpurilor eoliene din largul mării și a altor elemente de infrastructură critică „zone de securitate”, ceea ce ar face navigarea acelor ape ilegală și le-ar permite navelor militare daneze să intercepteze orice vas care trece prin zonă.

Trezirea din „somnul Frumoasei din Pădurea Adormită” a Danemarcei

„Danemarca s-a trezit din somnul Frumoasei din Pădurea Adormită în care războiul era ceva îndepărtat [ce avea loc] sub ceruri străine”, a spus Lars Bangert Struwe, secretarul general al Alianței Atlantice, un think-tank din Copenhaga.

Rețeaua nu este atât de vulnerabilă în fața sabotajului dacă este lovită într-un singur punct, însă s-ar prăbuși dacă ar fi ținta unor atacuri coordonate, potrivit unui reprezentant al serviciilor de energie din Danemarca.

„Niciun sistem nu poate face față dacă toate liniile de înaltă tensiune sau conexiunile internaționale sunt tăiate în același timp. Este ca și când ai scoate din priză toată producția practic”.

„Rusia se apropie mereu de granița războiului”, a spus Struwe. „Ei pot amenința să taie de tot comunicațiile și energia Europei de Nord”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri