Cursă extrem de strânsă și pentru controlul Senatului în SUA. Ce șanse au democrații să recupereze camera superioară a Congresului

Data actualizării: Data publicării:
De ce democrații sunt reprezentați de un măgar și republicanii de un elefant. Povestea celor mai cunoscute simboluri electorale din SUA
Foto: GettyImages

Deși distribuția votului final în Colegiul Electoral ar putea să nu arate un vot atât de strâns, cursele individuale în state precum Pennsylvania, Arizona și Georgia continuă să fie extrem de tensionate, mai ales în contextul în care Donald Trump continuă să piardă procente în statele absolut esențiale pentru realegerea sa. Însă lucrurile sunt tensionate nu doar în ce privește alegerile la nivel prezidențial – la Senat, acolo unde democrații sperau să preia controlul în contextul unei hărți favorabile pentru ei, se pare că rezultatul va fi o menținere a controlului republican sau o egalitate perfectă de 50-50. În Camera Reprezentanților, de asemenea, democrații ar urma să piardă câteva mandate, dar să păstreze majoritatea, deși așteptările acestora erau că își vor controlul asupra camerei inferioare.

Rezultatele arată că republicanii au redus puternic șansele democraților de a recupera Senatul american după ce au câștigat mai multe curse în mai multe state competitive. Până acum, democrații au 47 de locuri în senat, câștigând Colorado de la republicani, în timp ce republicanii au același număr după ce au recuperat un loc de senator din Alabama.

În acest moment, patru curse rămân încă deschise la Senat. Majoritatea din Senat este 51, însă având în vedere că vicepreședintele Statelor Unite este și președintele Senatului și poate da votul decisiv la egalități de 50-50, este important și cine câștigă în cursa prezidențială.

În Camera Reprezentanților, unde e nevoie de o majoritate de 218, care în prezent este controlată de Partidul Democrat, cursa arată un scor de 208-196 pentru democrați. Democrații vor câștiga, conform proiecțiilor, din nou, Camera, însă majoritatea lor se va micșora, cel mai probabil.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri