Sari la conținut

Liderul catalan Carles Puigdemont anunță că NU se întoarce în Spania, dar nu vrea azil în Belgia

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat marţi declaraţia de independenţă a Cataloniei, a declarat o sursă judiciară pentru AFP, citat de News.ro.  Curtea a anunţat vineri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.

Carles Puigdemont

FOTO: Guliver/Getty Images

UPDATE 14:30 Preşedintele destituit al Cataloniei Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferintă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că a venit în Belgia pentru a acţiona ”în libertate şi siguranţă” şi nu ca să ceară azil, adăugând că se află în capitala belgiană pentru că este capitala Europei, relatează The Associated Press.

Într-un discurs susținut la Bruxelles, liderul catalan Carles Puigdemont a infirmat zvonurile potrivit cărora ar căuta să obțină azil politic în Belgia, pentru a scăpa de acuzațiile care i se aduc în Spania.  Cu toate acestea, Puigdemont a afirmat că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanții” din partea guvernului de la Madrid. 

„Nu voi apărea în față cetățenilor mei pe fondul unui val de violență, nu îmi doresc asta. Vrem să continuăm să lucrăm ca guvern”, a afirmat acesta. Întrebat cât timp va rămâne în Bruxelles, liderul catalan a declarat că acest lucru „depinde” și că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanția unui proces corect, cu separarea puterilor în stat”. 

Carles Puigdemont a bătut în retragere și a declarat că va accepta rezultatele alegerilor anticipate din Catalonia, programate pentru luna decembrie, care sunt cerute chiar de guvernul de la Madrid, după ridicarea autonomiei.

Puigdemont a anunţat că, împreună cu echipa sa, va ”continua să munceasă în pofida limitelor impuse”. El a spus în faţa presei că va candida în alegerile regionale anticipate convocate la 21 decembrie ”cu toată puterea” şi că naţionaliştii catalani se vor prezenta la urne.

Spania vrea ca ”noi să ne abandonăm proiectul politic, dar nu va reuşi”, a apreciat el.


Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei. Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au primit termen trei zile să-i prezinte observaţii, preciza Curtea în comunicat.

Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este ”indisolubil”. Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.

Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan care la 27 octombrie a votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei, relatează Agerpres.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.

Totuși, unii dintre cei mai importanți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.

Carles Puigdemont nu intenționează să se ascundă în Belgia, susține avocatul său

Fostul șef al executivului catalan Carles Puigdemont nu intenționează să se ascundă în Belgia și nu s-a decis dacă va cere azil, a declarat marți Paul Bekaert, avocatul său belgian care îl reprezintă începând de luni, de la sosirea acestuia la Bruxelles, într-un interviu acordat postului de radio flamand Radio 1, citat de EFE.

„Nu a fugit din Barcelona”, a dat asigurări Bekaert, care a insistat că Puigdemont „are dreptul” să se afle în Belgia, dat fiind „nu există nimic împotriva lui”.

Întrebat dacă Puigdemont va cere azil în Belgia, avocatul a declarat că păstrează deschise toate ușile, dar că nu s-a decis nimic deocamdată, recunoscând totodată că nu este clar dacă o astfel de solicitare ar avea succes. „Cineva poate să ceară, dar să și obțină (ceea ce a cerut — n.r.) este altă discuție”, a apreciat el.

Avocatul belgian a mai anunțat că fostul lider catalan ar urma să susțină o conferință de presă la orele 11:30 GMT (13:30, ora României).

Catalonia Separatists Elect Regional President

FOTO: Guliver/Getty Images

Bekaert, care a activat ca avocat pentru drepturile omului timp de peste 40 de ani, a anunțat că ar mai putea reprezenta și alți lideri catalani, potrivit Reuters. El a declarat că experiența sa în contestarea solicitărilor de extrădare din partea Madridului emise pe numele unor separatiști basci se va dovedi folositoare, deși noile norme ale Uniunii Europene fac ca țărilor europene să le fie mai greu să refuze extrădarea unor cetățeni în alte state ale UE.

„Cunosc foarte bine reacția spaniolilor. Le cunosc psihologia și mentalitatea”, a insistat Bekaert, adăugând că Puigdemont a venit în Belgia în primul rând pentru că Bruxellesul este 'capitala Europei' și un forum de unde să se adreseze unei audiențe mai mari.

El a acuzat Madridul că abuzează de procese în scopuri politice, într-o referire la refuzul autorităților spaniole de a permite organizarea unui referendum privind independența Cataloniei și la punerea sub acuzare a liderilor regionali catalani. Puigdemont a fost acuzat de rebeliune și răzvrătire, amintește Reuters.

Pe aceeași temă