Curtea de la Haga poate accepta o cerere a Iranului de anulare a sancțiunilor SUA. Administrația Biden își declară „dezamăgirea”

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel justitie langa niste carti de drept
Proces penal. Imagine ilustrativă. Foto: Guliver/GettyImages

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga și-a declarat miercuri competența de a primi o cerere Teheranului de anulare a sancţiunilor reintroduse de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, o decizie față de care Washingtonul își exprimă „dezamăgirea”, relatează Agerpres.

Fosta administrație Donald Trump a reintrodus o serie sancţiuni împotriva Iranului după ce a decretat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu republica islamică. Ca urmare, Teheranul a chemat SUA în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în 2018 afirmând că Washingtonul a încălcat un tratat de prietenie dintre cele două ţări care data din 1955.

„Avem un mare respect pentru Curtea Internaţională de Justiţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de AFP. „În acelaşi timp, suntem dezamăgiţi, deoarece Curtea nu a acceptat argumentele noastre juridice pertinente privind faptul că solicitarea Iranului depăşeşte competenţa Curţii”, a adăugat el.

Judecătorii Curţii au respins miercuri toate obiecţiile americane.

„Hotărârea de astăzi este o decizie preliminară, nu o decizie pe fond”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. El a criticat Iranul şi încercările acestuia de a prezenta această decizie ca favorabilă privind argumentele sale pe fond, după ce în reacţie la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, declarase că este vorba despre o „victorie” pentru Iran.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri