Din cauza poluării, Curtea Supremă din India a decis ca munca de la domiciliu să fie obligatorie în capitală. Școlile au fost închise

Data actualizării: Data publicării:
autostradă din New Delhi, cu șoferi care circulă printr-un fum gros
Fumul gros și toxic a acoperit întreaga capitală indiană. Foto: Profimedia Images

Curtea Supremă din India a dispus luni autorităţilor să închidă birourile din capitala New Delhi şi din oraşele învecinate, permiţând câtorva milioane de angajaţi să lucreze de acasă în timp ce oficialii caută modalităţi de reducere a poluării atmosferice periculoase care a condus la închiderea şcolilor, informează Reuters.

Demersul a venit după ce autorităţile din New Delhi, care se luptă să contracareze o ceaţă toxică de la începutul lunii noiembrie, au luat măsuri de urgenţă sâmbătă, dispunând închiderea şcolilor şi suspendarea activităţilor în construcţii timp de patru zile.

„Dispunem ca centrul şi statele regiunii capitalei naţionale să impună între timp munca de la domiciliu'', a declarat judecătorul-şef N.V. Ramana, conducătorul unui complet format din trei judecători care au analizat petiţia formulată de un locuitor al oraşului.

Instanţa a solicitat, de asemenea, măsuri urgente pentru limitarea acţiunilor de incendiere a miriştilor în statele vecine Haryana, Punjab şi Uttar Pradesh, obicei practicat de sute de mii de fermieri pentru curăţarea câmpurilor în vederea unui nou sezon de semănat.

„Solicităm acţiuni în această chestiune”, a spus judecătorul Surya Kant, conform Agerpres.

Deşi instanţa nu a stabilit un termen limită pentru adoptarea acestor măsuri de către autorităţi, va aborda din nou problema poluării miercuri.

Demersurile Indiei pentru reducerea acţiunilor de incendiere a miriştilor, o mare sursă de poluare a aerului în sezonul rece, au avut puţine urmări pozitive, în pofida sumelor de miliarde de rupii cheltuite în acest sens în ultimii patru ani.

Un indice al calităţii aerului indica luni un nivel de 343 pe o scară de 500 în New Delhi, un indiciu al condiţiilor „foarte proaste” ce pot provoca boli respiratorii în cazul expunerii prelungite.

Capitala a cunoscut condiţii severe la sfârşitul săptămânii trecute când temperaturile au scăzut, iar acest indice a ajuns la 499.

De asemenea, Curtea Supremă a dispus adoptarea unor măsuri pentru suspendarea circulaţiei autovehiculelor neesenţiale, reducerea poluării industriale şi limitarea prafului.

Printre factorii care contribuie la calitatea deficitară a aerului din New Delhi, adesea clasată cea mai poluată capitală din lume, se numără centralele pe cărbune din afara oraşului, precum şi arderea gunoiului în aer liber.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri