Sari la conținut

Proiect NATO pe telemedicină, coordonat de Raed Arafat

NATO a dezvoltat un sistem de acordare a primului ajutor la distanţă în caz de dezastre sau de război. Programul funcţionează prin intermediul unui computer pe care există un soft de ultimă generaţie. Acesta permite evaluarea pacientului şi realizarea de fotografii cu rănile pe care le-a suferit. Pe baza lor, un medic, aflat chiar şi într-o altă ţară, poate să ofere sfaturi pentru ca primele echipe de intervenţie ajunse la faţa locului să poată salva vieţi.

Echipamentul care poate să salveze vieţi pe timp de război sau în cazul unui cutremur devastator încape într-o valiză şi poate funcţiona în orice condiţii. Cumputerul se conectează la un satelit şi poate să contacteze medici aflaţi oriunde în lume. Aparatul este dotat cu sisteme video şi toate echipamentele necesare pentru detectarea semnelor vitale, la fel ca într-un spital de urgenţă.

Echipamentul care formează aceste kituri poate îndeplini rolul unui departament mobil de urgenţă. Are posibilitatea de a fi legate toate monitoarele. Are sisteme care arată semnele vitale, nivelul de oxigen, bătăile inimii şi alte echipamente speciale. 

„Pentru cei care sunt răniţi în urma unor dezastre naturale sau în conflicte militare, telemedicina poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte, în acea oră de aur în care cineva poate sau nu să ofere cele mai bune sfaturi medicale”, a explicat asistentul Secretarului General al NATO, Sorin Ducaru.

Proiectul a fost coordonat de medicul Raed Arafat. Au mai contribuit specialişti din Statele Unite, Ucraina, Finlanda şi Moldova. Acum sunt căutate soluţii pentru ca sistemul să poate fi folosit de cât mai multe ţări.

Trebuie să luăm în calcul posibilitatea de a oferi sfaturi persoanelor care nu au pregătire medicală. Trebuie să avem mai multe deschidere pentru că s-ar putea să nu găsim un medic pe teren. Pot fi ţări lovite de dezastre în care să nu găseşti medici care să poată vorbi cu tine”, a explicat Raed Arafat.

Experţii au lucrat la acest proiect în ultimii doi ani. A fost deja testat în mai multe exerciţii ale Alianţei.