Cutremur de magnitudine mare în Noua Zeelandă

Data actualizării: Data publicării:
6.3 Magnitude Earthquake Rocks Christchurch
CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND - FEBRUARY 22: A Bus covered in building debris is seen on February 22, 2011 in Christchurch, New Zealand. The 6.3 magnitude earthquake - an aftershock of the 7.1 magnitude quake on September 4 - struck 20km southeast of Christchurch at around 1pm local time, with initial reports suggesting damage and fatalities far exceeding the initial quake. (Photo by Martin Hunter/Getty Images)

Un cutremur de magnitudine mare a lovit astăzi Noua Zeelandă. Seismul s-a produs la adâncime mică. A fost emisă alertă de tsunami. Cutremurul s-a produs în apropiere de orașul Christchurch, devastat în 2011 de un seism cu magnitudinea 6,3. Autoritățile au anunțat că două persoane și -au pierdut viața.

6.3 Magnitude Earthquake Rocks Christchurch
CHRISTCHURCH, Noua Zeelandă. Urmările cutremurului din 2011 FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE. Echipa de cercetători a guvernului crede că în cazul seismului inițial, de duminică noaptea, a fost de fapt vorba de două cutremure care s-au petrecut simultan și care împreună au durat mai mult de două minute. 

Alertele de tsunami au fost anulate, însă echipele care au survolat zonele afectate de cutremure spun că priveliștea este cutremurătoare, regiuni întinse sunt devastate pur și simplu, s-au produs multe alunecări de teren. Premierul țării a estimat că pagubele se ridică la cel puțin două miliarde de dolari.

Fotografiile care circulă pe rețelele de socializare sunt grăitoare. Într-una, se vede cum o cale ferată a ajuns efectiv pe șosea, iar într-alta, o familie de vaci a rămas izolată pe un petec de pământ, în timp ce în jurul lor totul s-a surpat:

vaci noua zeelanda cutremur

Eartquake - Kaikoura and surrounding areas

ACTUALIZARE luni, 14 noiembrie. Un nou cutremur puternic, de magnitudine 6,2, a zguduit luni Insula de Sud a Noii Zeelande. Noul cutremur s-a produs la câteva ore după ce puternicul cutremur de duminică a provocat moartea a două persoane, a avariat drumuri și case și a determinat refugierea în zone mai înalte a mii de oameni. Luni, oamenii din zona unui baraj de pe râul Clarence erau sfătuiți să se refugieze de urgență, pentru că barajul s-a spart.

Echipe de urgență sunt trimise cu elicoptere să survoleze regiunea unde a și-a avut epicentrul cutremurul inițial. Capitala Wellington seamănă cu un oraș-fantomă, notează Reuters. Oamenilor li s-a spus să stea departe de clădirile avariate până când nu sunt evaluate riscurile. În plus, în regiune a început să bată vântul foarte puternic, ceea ce ar putea provoca și mai multe pagube și ar putea ridica cioburile care se află pe străzi.

ACTUALIZARE. Potrivit agenției Reuters, sunt câteva persoane rănite, s-au înregistrat unele pagube, iar valuri de până la doi metri pot lovi în continuare coasta de est timp de două ore. Autoritățile merg din ușă în ușă în zonele expuse și le spun localnicilor să plece.

Și agenția seismologică din Noua Zeelandă și-a revizuit estimarea inițială a magnitudinii, de la 6,6 la 7,5.

În Wellington, au fost evacuate hotelurile și blocurile de apartamente din zona de coastă din sud, de teama valurilor mari. Au fost raportate câteva stricăciuni structurale la unele clădiri și s-au spart unele conducte de apă. Câteva șosele din Insula de Sud au fost închise și sunt locuri unde nu funcționează energia electrică și telefoanele.

Au fost mai multe replici, cea mai mare având o magnitudine de 6,5, potrivit USGS.

Imaginile care circulă pe social media înfățișează drumuri crăpate, sticlă spartă și marfă căzută de pe rafturi în magazine din Wellington și Insula de Sud.


 

ACTUALIZARE. Narcis Gănescu, un român stabilit în Noua Zeelandă, a povestit la Digi24 cum s-a simțit cutremurul. El a spus că a fost foarte lung, a durat un minut, un minut și jumătate, dar spre deosebire de cel din 2011 nu a părut să aibă o forță distrugătoare. „Celelalte erau zguduitoare, provocau un altfel de zgomot, ca și cum structurile ar trebui să cedeze. Celelalte petrecute în Christchurch aveau loc la o distanță de 30-10 kilometri. Acesta a fost la 90 de kilometri. Era ca și cum erai pe o barcă, pe un vapor, pe o mare mai agitată. Oricum, valul seismic a fost mult mai lung și mai lin. Personal - și nimeni din oraș - nu a avut stricăciuni. Pahare, nici măcar atâta lucru nu s-a stricat. N-au mai căzut televizoare, nu s-au mai spart vaze, nu s-au rupt ferestre. Curentul funcționează. Aparent, totul e sub control, dar nu e plăcut deloc”, a spus românul stabilit în Noua Zeelandă.

ACTUALIZARE. Un val seismic cu înălţimea de până la un metru a lovit regiunea North Canterbury din Insula de Sud. Potrivit specialiștilor, este destul de semnificativ și de aceea populația ar trebui să ia în serios alerta de tsunami.

Locuitorii din Wellington spun că pe străzi sunt cioburi de la geamurile care s-au spart. 

O serie de replici s-au înregistrat în întreaga țară, cea mai puternică având magnitudinea de 6,2.


ACTUALIZARE. Institutul american pentru geofizică, USGS, a revizuit magnitudinea cutremurului la 7,8, iar adâncimea la 23 de kilometri.


Epicentrul a fost la 91 de kilometri de oraşul Christchurch, puternic afectat de un alt seism, cu magnitudine 6,3, care s-a produs în 2011. Atunci şi-au pierdut viaţa 185 de oameni.

Pentru moment nu există informaţii despre victime sau pagube materiale. Seismul a fost resimţit şi în insula de nord, unde se află capitala Wellington.

A fost urmat de cel puțin trei replici cu magnitudinea mai mare de 5, în decurs de 50 de minute, potrivit USGS.

Serviciile seismologice locale Geonet au măsurat cutremurul ca având magnitudine 6,6.

Cutremurul s-a produs în zona centrală a arhipelagului, la puțin timp după miezul nopții (ora locală), la 11:02 GMT, și a provocat pene de curent electric. Oamenii au ieșit pe străzi la Wellington.

Apărarea Civilă a emis o avertizare de tsunami, sfătuindu-i pe localnicii de pe coasta de est a Insulei de Sud să se refugieze în zone înalte.  Christchurch este cel mai mare oraș din South Island. 

„Întreaga casă se unduia ca un șarpe și unele lucruri au căzut, s-a întrerupt curentul”, a declarat o femeie din Takaka, Insula de Sud, la un post de radio local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri