Cutremurul care a lovit Croația acum o lună a provocat pagube de 6 miliarde de dolari

Data publicării:
MCZoPTQ0MCZoYXNoPTU3NDgwZmM5ZTUyMDIyMDg2MGM2NDA3YjhjMDBhYzc1.thumb
Sursa: Getty/Guliver

Cutremurul care a zdruncinat capitala croată Zagreb acum o lună a provocat pagube estimate la circa 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari), iar Croaţia va încerca să obţină ajutor extern pentru a finanţa activităţile de reconstrucţie, a anunţat miercuri guvernul croat, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

O adolescentă şi-a pierdut viaţa şi alte 27 au fost rănite în seismul cu magnitudinea 5,3 din 22 martie, iar mulţi croaţi au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele din cauza avariilor suferite de numeroase clădiri.

"Experţii noştri, care s-au consultat cu colegi din străinătate, evaluează pagubele la circa 42 miliarde de kuna. Prioritatea o reprezintă repararea coşurilor, a facilităţilor de distribuţie a apei şi de încălzire, pentru ca oamenii să poată reveni în locuinţele lor", a explicat ministrul construcţiilor şi planificării urbane, Predrag Stromar.

Ulterior, se va avea în vedere repararea spitalelor şi a şcolilor, a adăugat ministrul.

În acest scop Croaţia "va încerca să obţină şi ajutor financiar din partea Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale şi intenţionează de asemenea organizarea unei conferinţe a donatorilor", a mai spus Stromar.

Mai devreme în aprilie, colegul său de la finanţe Zdravko Maric a afirmat că ţara balcanică va avea nevoie de o altă sumă de până la 70 de miliarde de kuna în următoarele luni pentru a face faţă impactului coronacrizei.

Seismul produs la puţin timp după ora locală 6 dimineaţa, la circa 7 km de Zagreb şi la o adâncime de doar 10 km, a fost cel mai puternic care a zdruncinat acest oraş după cel din 1880 (magnitudine 6,3) şi a provocat pagube ample în special în centrul istoric, scoţând mii de oameni în stradă în plină pandemie de COVID-19, în pofida restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţi cu menirea de a limita răspândirea coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2. Ministrul de Interne, Davor Bozinovic, a făcut apel atunci la cetăţeni să rămână în stradă, dar să nu se adune în grupuri, pentru a se proteja de o eventuală infectare cu noul coronavirus.

Potrivit unei numărători realizate de Reuters, în Croaţia erau înregistrate până miercuri 1908 cazuri confirmate de infectare cu noul virus, cu 48 de decese.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri