D. Trump: "Nu este corect că SUA nu pot vinde aeronave F-35 Turciei. Suntem într-o situaţie foarte dură". Reacţia oficialilor turci

Data actualizării: Data publicării:
rachete turcia
Rusia a început livrarea sistemului defensiv de rachete S400 către Turcia. Foto: Shutterstock

Președintele american Donald Trump a declarat că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, relatează Reuters.

„Este o situație foarte dură, Statele Unite se află într-o situație foarte dură, vom vedea ce se întâmplă. Dar nu este tocmai corect”, a declarat Donald Trump.

„Deoarece Turcia a achiziționat sistemul antirachetă rus, nu le putem vinde aeronave în valoare de miliarde de dolari. Nu este o situație corectă. Aș putea spune că Lockheed Martin nu este tocmai fericit”, a adăugat președintele american.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

În contextul crizei, Administraţia Donald Trump au avertizat că ar putea impune sancţiuni Turciei, aliat în cadrul NATO.

Oficial turc: Sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare la adresa NATO

Sistemele antiaeriene S-400, care sunt livrate din Rusia în Turcia, nu reprezintă o amenințare la adresa NATO, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează site-ul agenției Tass.

"Sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare la adresa NATO. Nu este nevoie să provocăm tensiuni din cauza lor", a declarat ministrul turc.

Turcia riscă excluderea din programul F-35 și sancțiuni economice

Ankara s-a apărat cu argumentul că e o achiziţie făcută din considerente economice

În conflictul cu europenii legat de explotarea resurselor din apele Ciprului, Turcia are aceeaşi atitudine de desconsiderare. Miniştrii de externe din blocul comunitar au aprobat măsuri împotriva Turciei, în contextul în care blocul comunitar consideră ilegale operaţiunile de explorare în largul Ciprului, stat membru al Uniunii. Vor fi suspendate negocierile asupra unui acord din domeniul aviaţiei, anulate reuniuni politice la nivel înalt, iar fondurile UE prevăzute pentru Turcia vor fi reduse.

Totodată, Banca Europeană de Investiţii va restricţiona creditele pentru ţara aflată în vizor.

Turcia spune că măsurile punitive ale Uniunii Europene împotriva sa nu vor afecta în niciun fel activităţile de foraj în estul Mediteranei şi vor merge înainte.

Ciprul a cerut UE să ia măsuri după ce Turcia a trimis două nave să foreze în apele considerate parte din zona economică exclusivă a ţării. Ankara susţine în schimb că activităţile sale de prospecţie de gaze sunt în acord cu dreptul internaţional. Insula este împărţită de 45 de ani între sudul predominant grecesc şi nordul turcesc, a cărui suveranitate este recunoscută doar de Ankara şi de nimeni altcineva din comunitate internaţională. Experţii estimează că pe fundul mării, în largul Ciprului, se află depozite de circa 227 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Sursa: Mediafax, Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri