Danemarca vrea să găzduiască un summit pentru pace între Ucraina şi Rusia, cu participarea Indiei, Chinei şi Braziliei

Data actualizării: Data publicării:
anders fogh rasmussen secretarul general al NATO afp-3
Ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen.

Danemarca ar vrea să găzduiască în iulie un summit pentru pace între Ucraina şi Rusia, însă o astfel de reuniune ar avea nevoie de implicarea Indiei, Chinei şi Braziliei, a declarat luni ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat duminică să obţină sprijin internaţional la reuniunea G7 din Japonia pentru planul Kievului de a pune capăt războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi a propus un summit global în iulie.

„Dacă Ucraina descoperă că a venit timpul pentru o astfel de întâlnire, ar fi fantastic. Atunci, Danemarca ar găzdui cu plăcere o astfel de întâlnire”, le-a spus Lokke Rasmussen jurnaliştilor în marja Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles.

O propunere lansată în decembrie de Ucraina de a fi organizat un summit pentru pace în februarie acest an nu s-a concretizat niciodată. „Pentru început, trebuie să depunem eforturi pentru a crea un angajament global pentru organizarea unei astfel de întâlniri”, a declarat Lokke Rasmussen, adăugând că la summit nu ar trebui să participe doar aliaţii Ucrainei. „Este nevoie să se obţină interes şi implicare din partea unor ţări precum India, Brazilia şi China”, a spus el, adăugând că îi este greu să creadă că Rusia ar lua parte.

Anul trecut, Zelenski a propus un plan de pace în zece puncte, care cere Rusiei să-şi retragă toată trupele din Ucraina şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Detaliile implementării sale ar trebui discutate la acest summit de pace care a fost propus, a precizat administraţia Zelenski într-un comunicat transmis duminică.

Lokke Rasmussen a mai declarat că salută decizia Washingtonului de a sprijini programe comune ale aliaţilor de instruire pentru piloţi ucraineni în folosirea de avioane de luptă F-16. „Are sens să se înceapă instruirea de piloţi ucraineni cât mai repede posibil”, a declarat Lokke Rasmussen, adăugând că este prea devreme să spună dacă Danemarca va oferi Ucrainei avioane F-16.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri