De ce negociază Ucraina un acord cu SUA privind minereurile sale. Explicațiile BBC

Data publicării:
profimedia-0866552879
Exploatare minieră în Donbas, Ucraina Foto: Profimedia

Kievul și Washingtonul sunt aproape de semnarea unui acord privind accesul SUA la zăcămintele minerale ale Ucrainei, a declarat luni un ministru ucrainean. Olga Stefanișina, viceprim-ministru pentru integrare europeană și euro-atlantică, a declarat pe X că „negocierile au fost foarte constructive, aproape toate detaliile cheie fiind finalizate”. Ea a adăugat că „ne angajăm să finalizăm rapid acest lucru pentru a proceda la semnarea sa”, scrie BBC într-un material explicativ privind negocierile ucraineano-americane pentru accesul la minerale rare.

Zelenski a inclus pentru prima dată oferta unui acord privind mineralele în așa-numitul „plan de victorie” pe care i l-a prezentat lui Trump în septembrie anul trecut. Ideea era de a-i oferi candidatului de atunci la președinție un motiv tangibil pentru ca SUA să continue să sprijine Ucraina.

Luni, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a declarat pentru BBC la Kiev că un astfel de acord este „marele premiu”, deoarece ar asigura „un angajament al Statelor Unite sub Donald Trump pentru o Ucraină liberă, suverană și sigură”.

Ce minerale are Ucraina?

Kievul estimează că aproximativ 5% din „materiile prime critice” ale lumii se află în Ucraina. Printre acestea se numără aproximativ 19 milioane de tone de rezerve dovedite de grafit, ceea ce, potrivit Agenției de stat pentru resurse minerale de la Kiev, face din Ucraina „una dintre primele cinci țări” pentru aprovizionarea cu acest mineral.

Grafitul este utilizat la fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice.

Ucraina deține, de asemenea, o treime din toate zăcămintele europene de litiu, componenta cheie a bateriilor actuale. Înainte de invazia rusă, Ucraina deținea 7% din producția mondială de titan, un metal ușor utilizat în construcția a numeroase obiecte, de la avioane la centrale electrice.

În plus, Ucraina are zăcăminte semnificative de pământuri rare. Acestea reprezintă un grup de 17 elemente care sunt utilizate pentru producerea de arme, turbine eoliene, electronice și alte produse vitale în lumea modernă.

Unele dintre zăcămintele minerale au fost însă confiscate de Rusia. Potrivit Iuliei Sviridenko, ministrul ucrainean al economiei, resurse în valoare de 350 de miliarde de dolari rămân în prezent în teritoriile ocupate de ruși.

În 2022, SecDev, o companie de consultanță în domeniul riscurilor geopolitice cu sediul în Canada, a efectuat o evaluare care a stabilit că Rusia a ocupat 63% din minele de cărbune ucrainene și jumătate din depozitele de mangan, cesiu, tantal și pământuri rare.

Dr. Robert Muggah, directorul SecDev, spune că aceste minerale adaugă o „dimensiune strategică și economică” agresiunii continue a Rusiei. Prin confiscarea lor, spune el, Moscova refuză accesul Ucrainei la venituri, își extinde propria bază de resurse și influențează lanțurile globale de aprovizionare.

De ce vrea SUA aceste rezerve?

Mineralele esențiale „sunt fundamentul economiei secolului XXI”, a explicat Dr. Muggah. Acestea sunt esențiale pentru energia regenerabilă, aplicațiile militare și infrastructura industrială și joacă „un rol strategic din ce în ce mai important în geopolitică și geoeconomie”, a spus el.

În plus, SUA sunt interesate de un acord privind resursele minerale ale Ucrainei deoarece doresc să reducă dependența de China, care controlează 75% din depozitele de pământuri rare din lume, potrivit Geological Investment Group.

În decembrie, China a interzis exportul unor minerale de pământuri rare către SUA, după ce, în anul precedent, limitase exporturile de minerale către SUA.

Luni, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat pentru NewsNation că acordul este „despre creșterea economică a plăcintei și despre legătura dintre SUA și Ucraina pentru viitor”.

Ce știm despre negocierile de până acum?

Înainte de afirmația lui Stefanișina conform căreia un acord era aproape, păreau să existe mai multe puncte de blocaj.

Miercurea trecută, Zelenski a respins cererile SUA pentru o cotă de 50% din mineralele sale de pământuri rare - despre care Trump a spus că ar reflecta cantitatea de ajutor pe care SUA a furnizat-o Ucrainei în timpul războiului cu Rusia.

„Nu pot să vând statul nostru”, a spus președintele ucrainean.

Prevederile unui al doilea proiect al acordului de duminică păreau să fie chiar mai dure decât în primul document.

În loc de o împărțire 50/50 a veniturilor, proiectul revizuit sugera că SUA doresc controlul total, a declarat Zelenski jurnaliștilor la conferința de presă de duminică.

Zelenski ar dori, de asemenea, ca orice acord să includă garanții de securitate.

Luni, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a numit un acord privind accesul SUA la minereurile din Ucraina „marele premiu”.

El a respins sugestiile că acordul ar fi o „înșelăciune” și a declarat că „ceea ce primesc ucrainenii de pe urma acestui acord este angajamentul Statelor Unite, sub conducerea lui Donald Trump, pentru o Ucraină liberă, suverană și sigură”.

Unii comentatori au descris oferta SUA drept „colonială”, dar Kievul este interesat de explorarea în comun a resurselor sale.

Dezvoltarea acestor resurse minerale este extrem de dificilă și costisitoare, potrivit Irinei Suprun, director executiv al Geological Investment Group, o firmă de consultanță minieră cu sediul în Ucraina.

Ea a susținut că, dacă pot atrage investitori americani pentru a-și dezvolta resursele naturale, acest lucru va fi extrem de benefic pentru economia țării.

„Vom obține tehnologii care lipsesc atât de mult industriei noastre miniere”, a explicat Suprun. „Vom obține capital. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă, plăți fiscale. Vom primi venituri din dezvoltarea zăcămintelor minerale.”

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă de 1.000 de lei dacă faci grătar în curtea ta de 1 Mai. Vecinul îţi face plângere imediat
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Christina Applegate a dezvăluit că tatăl ei s-a stins din viață: „Este prima dată când chiar am plâns”
Adevarul
Planul B al Ucrainei. Pe ce mizează armata ucraineană pentru a putea continua lupta
Newsweek
FOTO S-a pensionat la 43 de ani cu 15.500 lei pensie specială. A pus deoparte și peste 200.000 euro
Digi FM
Andrew, fiul Ozanei Barabancea, a făcut ieri infarct, la numai 24 de ani: “Nu trebuie să te suprasoliciți...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...