De ce participă Roman Abramovici la negocierile de pace. Kremlinul explică rolul pe care îl are oligarhul rus

Data publicării:
Russian-Ukrainian talks in Istanbul
La negocierile de pace de la Istanbul participă și Roman Abramovici. Foto: Profimedia Images

Miliardarul Roman Abramovici nu este un membru oficial al echipei ruse care negociază cu Ucraina, dar este prezent la discuțiile din Turcia pentru a „permite anumite contacte” între cele două părți, a declarat marți Kremlinul, potrivit Reuters.

Abramovici, care este sancționat de Occident pentru invadarea Ucrainei de către Moscova din cauza legăturilor sale cu președintele Vladimir Putin, a fost prezent marți la negocierile de pace de la Istanbul. Acesta a putut fi observat în imaginile publicate de la discuții, precum și într-o fotografie în care discuta cu președintele Turciei Racep Erdogan.

„Roman Abramovici este implicat pentru a permite anumite contacte între părțile rusă și ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor într-o conferință telefonică.

„Nu este un membru oficial al delegației... dar, cu toate acestea, este prezent și astăzi la Istanbul din partea noastră”, a spus el.

„Pentru a realiza contacte între cele două părți, trebuie să obțineți aprobare din ambele părți, iar în cazul lui Abramovici, această aprobare există din ambele părți”, a adăugat el.

Kremlinul, care a spus că Abramovici a jucat încă de la început un rol în discuțiile de pace, a respins informațiile potrivit cărora ar fi fost otrăvit, spunând că acestea sunt neadevărate și fac parte dintr-un „război informațional”.

Potrivit Wall Street Journal și a publicației de investigație Bellingcat, care a citat persoane familiarizate cu problema, Abramovici și negociatorii de pace ucraineni ar fi avut simptome de otrăvire la începutul acestei luni, după o întâlnire la Kiev. 

Ulterior, un oficial american a declarat pentru Reuters că simptomele acuzate de oligarhul rus Roman Abramovici și de cei doi negociatori ucraineni ar fi legate mai degrabă de anumiți factori de mediu decât de o tentativă de otrăvire.

Peskov a declarat reporterilor că va deveni clar fie marți, fie miercuri dacă discuțiile de pace sunt promițătoare.

Citește și Cine e Roman Abramovici și cum a ajuns un copil orfan să fie un oligarh supranumit „portofelul lui Putin”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri