De ce sunt decapitați copiii în a opta cea mai săracă țară din lume? Povestea unei mame care și-a văzut ucis fiul de 12 ani

Data publicării:
Femeie din provincia Cabo Delgado
Femeie din provincia Cabo Delgado FOTO: Profimedia Images

Asociația „Salvați Copiii” afirmă că militanții islamiști decapitează copii și de 11 ani, în provincia Cabo Delgado, din nordul Mozambicului.

O mamă a spus agenției că a privit neputincioasă cum fiul ei de 12 ani a fost ucis în acest fel aproape de locul în care se ascundea cu ceilalți copii ai ei.

Peste 2.500 de oameni au fost uciși și 700.000 și-au părăsit casele de când a început o insurgență islamistă, în 2017, relatează BBC.

Militanții au legătură cu grupul Stat Islamic (SI).

În raportul său, Salvați Copiii spune că a vorbit cu familiile strămutate care au povestit scene înfricoșătoare petrecute în provincia bogată în zăcăminte de gaze.

O mamă, al cărei nume nu a fost dezvăluit din motive lesne de înțeles, a spus că fiul ei cel mare a fost decapitat aproape de locul în care se ascundeau ea și ceilalți copii ai ei.

În noaptea aceea, satul nostru a fost atacat și casele au fost arse”, a spus ea.

Când a început totul, eram acasă cu cei patru copii ai mei. Am încercat să fugim în pădure, dar l-au luat pe fiul meu cel mare și l-au decapitat. Nu am putut face nimic, pentru că și noi am fi fost uciși”.

O altă femeie a spus că fiul ei a fost ucis de militanți în timp ce ea și ceilalți trei copii ai au fost obligați să fugă.

După ce fiul meu de 11 ani a fost ucis, am înțeles că nu mai este sigur să rămân în satul meu. Am fugit acasă la tatăl meu, într-un alt sat, dar după câteva zile au început atacurile și acolo”, spune ea.

Chance Briggs, directorul din Mozambic al „Salvați Copiii”, a declarat că relatările privind atacurile asupra copiilor sunt șocante. „Colaboratorii noștri plâng când aud poveștile spuse de mamele din taberele strămutaților”, a spus el.

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru execuțiile extrajudiciare a descris acțiunile militanților drept „crude, dincolo de orice imaginație”.

Cine sunt militanții care comit violențele extreme

Insurgenții sunt cunoscuți la nivel local sub numele de Al-Shabab, deși nu au legături cu grupul jihadist somalez cu același nume. Ei au jurat public credință față de Statul Islamic.

Departamentul de Stat al SUA i-a catalogat pe insurgenți drept teroriști.

Grupul a dat rareori explicații cu privire la motivul sau scopurile acțiunilor sale.

Într-un videoclip dat publicității anul trecut, un lider militant a spus: „Ocupăm (localitățile) pentru a demonstra că guvernul este corupt. Îi umilește pe săraci și îi îmbogățește pe conducători”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bărbatul a vorbit despre Islam și despre dorința sa de a avea un „guvern islamic, nu un guvern al necredincioșilor”, dar a făcut referire și la presupusele abuzuri ale armatei Mozambicului.

Chance Briggs a declarat pentru BBC World Service că este dificil de stabilit cu exactitate ce se ascunde de fapt în spatele acestor acte de violență extremă.

„Mozambic este a opta cea mai săracă țară din lume. Cabo Delgado este cea mai săracă provincie din Mozambic și totuși aici există resurse minerale imense, iar unii au impresia că resursele nu sunt împărțite în mod egal, iar de aici pare că a început totul", spune el.

„Dar nu există niciun manifest clar și, prin urmare, este greu să înțelegem motivațiile exacte. Ceea ce vedem este că insurgenții încearcă să-i alunge pe oameni. Încearcă să coopteze tineri să li se alăture ca recruți și dacă aceștia refuză, sunt uciși și uneori decapitați. Îi alungă pe oameni. Este foarte greu să presupui care este scopul final".

Ce s-a mai întâmplat în Cabo Delgado

Nu este prima dată când sunt raportate decapitări în regiune. În noiembrie 2020, mass-media de stat a anunțat că peste 50 de persoane au fost decapitate pe un teren de fotbal din Cabo Delgado.

În aprilie anul trecut, alte zeci de persoane au fost decapitate sau împușcate în timpul atacului asupra unui sat din această regiune.

Grupurile pentru drepturile omului spun că forțele de securitate au comis și abuzuri, inclusiv arestări arbitrare, tortură și crime, în timpul operațiunilor împotriva jihadiștilor.

Guvernul Mozambicului a cerut ajutor internațional pentru înăbușirea insurgenței.

Luni, oficialii ambasadei SUA din capitala Maputo au declarat că personalul militar american va instrui soldații în Mozambic și va furniza echipamente medicale și de comunicații

„Protecția civilă, drepturile omului și implicarea comunității sunt importante pentru cooperarea SUA și sunt esențiale pentru combaterea eficientă a Statului Islamic din Mozambic", se arată într-o declarație a ambasadei.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri