Experiment social: Cum s-a schimbat într-un an viaţa unor persoane fără adăpost după ce au primit câte 7.500 de dolari

Data actualizării: Data publicării:
ray povesteste ce a facut cu banii primiti in cadrul experimentului social
Experiment social inedit: 50 de persoane fără adăoost au primit câte 7.500 de dolari canadieni, iar timp de un an s-a urmărit ce au făcut cu banii. FOTO: captură BBC

Un ONG canadian a derulat un experiment social inedit în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică. Cercetătorii au dat câte 7.500 de dolari canadieni, cash, unui număr de 50 de persoane rămase recent fără adăpost. Ulterior, au monitorizat timp de câteva luni modul în care acestea au folosit suma primită.

Indiferent de limba vorbită, banii sunt pe buzele tuturor. Fie că e vorba de lux ori de un nivel minim de confort, banii asigură supravieţuirea şi permit desfăşurarea proiectelor personale care le aduc oamenilor zâmbetul pe buze. Dar ce se întâmplă când viaţa te aduce în situația de a nu mai avea adăpost? Ce impact are acest lucru asupra gestionării finanţelor? Acesta a fost contextul în care a fost derulat experimentul social, se arată într-un reportaj video realizat de BBC.preluat de Mediafax.

Suma de 7.500 de dolari le-a fost dată personal beneficiarilor, iar cercetătorii au observat timp de 12 luni ce au făcut aceștia cu banii.

Rezultatele preliminare ale experimentului arată că cei care au primit banii respectivi au găsit locuinţe pe termen lung, eliberând spaţiul din adăposturi. Principalele cheltuieli făcute au fost cele de bază: hrană, adăpost şi îmbrăcăminte.

"Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost. Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, spune Frans Tjallingii, președinte al Fundaţiei pentru Schimbare Socială.  

Ray, fost angajat al unui depozit, este unul dintre cei care au luat parte la experiment.

"Când am primit banii m-am simţit copleşit. Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru pentru mine era să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei", povesteşte el.  

Ray a reuşit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuinţă modestă şi participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu.

Proiectul este considerat un succes. Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu numai.

Totuşi, există şi păreri contrare, atât din considerente economice, cât şi provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui bani inteligent. Poate că rezultatele viitoare şi studiile extinse vor aduce mai multă lumină în acest subiect care afectează o mare parte din populaţia lumii.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri