Unde ar putea izbucni cel de-al Treilea Război Mondial în 2023. Cinci dintre cele mai fierbinți conflicte din lume

Data publicării:
explozia unei bombe nucleare
Dacă al Treilea Război Mondial va începe în 2023, Europa și Asia par să fie continentele de unde va porni cel mai devastator război întâlnit vreodată. Foto: Profimedia Images

În 2022, lumea a fost mai aproape de izbucnirea unui război între marile puteri decât a fost vreodată de la finalul Războiului Rece, scrie Insider. Iată cinci conflicte care prezintă cel mai mare risc de a se transforma în cel de-al Treilea Război Mondial în 2023.

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, un atac care a dat naștere aproape imediat unui val de sancțiuni și sprijin militar direct pentru Kiev.

Până în primăvara anului trecut, SUA și aliații săi puneau deja în practică politici care au provocat moartea soldaților ruși, distrugerea echipamentului militar rusesc și o degradare pe termen lung a economiei ruse.

Războiul a produs un efect de undă pe scena mondială, ridicând în mod dramatic mizele disputelor care au mocnit în liniște timp de mai multe decenii.

Ucraina - implicarea NATO și amenințarea nucleară

Amenințarea cu folosirea armelor nucleare este una constantă, cu toate că îngrijorările s-au mai diminuat din vara trecută și până în prezent, pe măsură ce războiul a intrat într-un impas distructiv pentru ambele tabere.

Implicarea directă a NATO în război rămâne improbabilă, dar posibilă – un atac nuclear al Rusiei rămâne o opțiune de neimaginat, dar nu întru totul imposibilă.

Artileria ucraineană bombardează pozițiile rușilor pe frontul din Ucraina
Ucrainenii bombardează pozițiile armatei ruse folosind sistemul sovietic 2S7 „Pion". Foto: Profimedia Images

Administrația Biden și aliații din Europa au fost foarte atenți să nu riște o escaladare a războiului, dar Washingtonul nu poate controla în totalitate situația, ceea ce înseamnă că atât Moscova, cât și Kievul ar putea ajunge într-o situație în care să accepte riscul unui conflict mai extins și care s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial.

Taiwan - SUA, obligată să intervină direct în caz de război

Riscul izbucnirii unui război între Taiwan și China s-a redus în ultimele luni, în mare parte din cauza catastrofei legate de gestionarea crizei sanitare provocată de Covid-19.

Totuși, relațiile dintre cele două părți rămân tensionate. Administrația Biden a făcut mai multe declarații riscante în care a venit în apărarea Taiwanului, ceea ce indică faptul că Washingtonul este foarte îngrijorat de posibilitatea unui atac al Chinei.

Exercițiu militar Taiwan
Xi a spus că vrea să obțină reunificarea pe cale pașnică, dar că nu exclude nici folosirea forței, dacă va fi nevoie. În poză: Exercițiu militar al armatei taiwaneze. Foto: Profimedia Images

Din fericire, avem destule motive să credem că vom știi din timp dacă urmează ca lucrurile să degenereze într-un război. La fel ca în cazul invaziei ruse a Ucrainei, pregătirile de război ale Chinei vor fi evidente pentru toată părțile implicate.

Oricum ar arăta un viitor conflict în Taiwan, SUA și, cel mai probabil, Japonia se vor număra printre participanți, ceea ce va face din acest război unul în care marile puteri se luptă între ele.

Grecia-Turcia - ar putea fi primul război dintre două state NATO

Criza de pe flancul sudic al NATO a intrat într-un con de umbră în momentul în care a izbucnit războiul din Ucraina, membrii alianței fiind mai preocupați cu găsirea unui răspuns la acțiunile Rusiei.

În ultimul an, tensiunile dintre Grecia și Turcia s-au intensificat semnificativ, în mare parte din cauza politicilor externe agresive ale Turciei și a vulnerabilității regimului lui Erdogan.

Soldați turci pe vârf de munte
Orice lupte între Turcia și Grecia ar implica automat alianța NATO și ar provoca aproape sigur o intervenție oportunistă a Rusiei. Foto: Profimedia Images

Cu toate că relațiile s-au înrăutățit pe seama neînțelegerilor dintre Atena și Ankara în legătură cu exploatarea resurselor energetice din Marea Egee, disputele teritoriale din aceeași regiune au existat de zeci de ani.

Pare improbabil ca un membru NATO să atace un alt membru NATO, dar conflictele din trecutul celor două țări le-au adus de mai multe ori în pragul războiului. Orice lupte între Turcia și Grecia ar implica automat alianța NATO și ar provoca aproape sigur o intervenție oportunistă a Rusiei.

Peninsula Coreeană - un război între Seul și Phenian ar putea fi mai devastator decât cel din Ucraina

În ultimele luni, tensiunile dintre Seul și Phenian au crescut treptat, provocările lansate de regimul lui Kim primind răspunsuri agresive din partea autorităților din Coreea de Sud.

Dinamica dintre cele două state pare să fie determinată de lipsa de răbdare a Phenianului care ar vrea ca restul lumii să fie impresionat și înfricoșat de arsenalul său „magnific” de arme nucleare.

Coreea de Nord paradă militară
Paradă militară în Coreea de Nord. Foto: Profimedia Images

La rândul lor, sud-coreenii sunt neliniștiți de faptul că dezvoltarea națiunii lor este încetinită de vecinul lor inept și retrograd.

Tensiunile nu sunt noi, dar în trecut acestea au fost constrânse de Războiul Rece și de ordinea internațională liberală care i-a urmat. Prima s-a dus, iar a doua s-a degradat până în punctul în care Phenianul ar putea simți că a venit momentul să acționeze, în timp ce Seulul își găsește tot mai greu răbdarea de a tolera comportamentul vecinului său.

Un război între cele două Coree ar putea fi mai devastator decât cel dintre Rusia și Ucraina, muniția convențională cât și cea nucleară putând fi folosită pentru a provoca pierderi uriașe de ambele părți.

China-India - confruntări violente pe „Acoperișul lumii”

Luptele dintre trupele celor două țări continuă pe „Acoperișul lumii”. Cu toate că adevărata miză a controlului unor teritorii mici dintr-o regiune montană aproape nelocuită rămân greu de înțeles, nici China, nici India nu au făcut pasul înapoi.

Arunachal Pradesh india armata
India spune că forțele sale s-au luptat cu trupele chineze într-o zonă disputată de-a lungul graniței, în sectorul Tawang din statul Arunachal Pradesh. Foto: Profimedia Images

Guvernele lui Modi și Xi nu au găsit până acum niciun mod de a rezolva conflictul.

În orice moment, atât indienii, cât și chinezii ar putea fi tentați să rezolve problema printr-o intensificare a disputei – o decizie care ar putea da roade, dar ar putea de asemenea să deschidă calea spre un conflict mult mai mare și mai distructiv.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri