Declaraţia de la Ierusalim. Preşedintele SUA şi premierul israelian se angajează să nu permită Iranului să se doteze cu arme nucleare

Data publicării:
U.S. President Joe Biden, left, and Israel's Prime Minister Yair Lapid, sign a security pledge at the Waldorf Astoria Hotel in Jerusalem
Joe Biden și Yair Lapid semnează Declarația de la Ierusalim. Foto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid s-au angajat joi să nu permită Iranului să se doteze cu arme nucleare, într-o declaraţie adoptată în prima vizită a lui Biden în Israel în calitate de şef de stat.

„Declaraţia de la Ierusalim”, prezentată media înaintea ceremoniei oficiale de semnare, reafirmă sprijinul SUA pentru „avantajul militar” al Israelului în regiune şi capacitatea statului evreu „de a se apăra singur”.

„Statele Unite subliniază că promisiunea de a nu permite niciodată Iranului să obţină o armă nucleară face parte integrantă din acest angajament şi că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii lor naţionale de a asigura acest lucru”, se adaugă în declaraţia citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Joe Biden a afirmat într-un interviu acordat unui post TV israelian - înregistrat înainte de plecarea sa în Israel, dar difuzat miercuri, după sosirea sa în statul evreu - că este deschis faţă de folosirea forţei împotriva Iranului ca „ultimă opţiune”, într-o aparentă încercare de a se plia apelurilor israeliene către marile puteri mondiale de a prezenta o „ameninţare militară directă”, aminteşte Reuters.

SUA şi Israelul au mai făcut separat, de-a lungul anilor, declaraţii voalate privind un posibil „război preventiv” cu Iranul, deşi capacitatea sau disponibilitatea lor de a pune aceste declaraţii în practică sunt discutabile. Teheranul nu a comentat deocamdată noua declaraţie, mai notează agenţia de presă britanică.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri