Declarație neobișnuită. Fostul ambasador chinez la Kiev îl critică pe Putin și spune că „Rusia a pierdut de tot” Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Putin la un interviu.
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Un fost ambasador chinez la Kiev a criticat ferm invazia Rusiei în Ucraina, într-o declarație neobișnuită, în condițiile în care Beijingul s-a ferit să condamne invazia declanșată de Vladimir Putin. Presa chineză a relatat despre discursul său, dar a eliminat imediat informația, relatează The Guardian.

Gao Yusheng, care s-a retras acum mai bine de 10 ani, după o carieră diplomatică în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.

Gao a spus că, sub conducerea lui Putin, Moscova nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” ale teritoriilor lor sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este de a considera fosta Uniune Sovietică o sferă exclusivă de influență și de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia”, a spus fostul ambasador.

El a adăugat că, după ce se va încheia războiul din Ucraina, va apărea probabil o nouă ordine mondială, în care Kievul va ieși din „sfera de influență” a Moscovei și se va apropia și mai mult de Europa. În schimb, Rusia va fi mai slăbită în plan politic, economic, militar și militar și izolată drastic.

„Se poate spune că Rusia a pierdut Ucraina de tot”, a spus el.

Declarațiile lui Gao au fost relatate de Pheonix News, o publicație chineză, dar apoi au fost eliminate de pe site.

Liderul Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia în Ucraina. Deși Gao nu este considerat a fi în sfera de influență a Partidului Comunist, analiștii sugerează că opiniile sale sunt probabil împărtășite și de alți membri ai elitei politice chineze.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri