Democrații au obținut majoritatea și în Senatul american. Republicanii au pierdut cele două curse din Georgia

Data publicării:
Președintele ales al SUA Joe Biden la un eveniment de campanie în Atlanta, împreună cu senatorii aleși Jon Ossoff și Raphael Warnock.
Președintele ales al SUA Joe Biden la un eveniment de campanie în Atlanta, împreună cu senatorii aleși Jon Ossoff și Raphael Warnock. Foto: Getty Images

Democrații au obținut și controlul Senatului în urma alegerilor pentru cele două locuri de senator ai statului Georgia – Jon Ossoff și Raphael Warnock i-au învins pe republicanii David Perdue și Kelly Loefler, senatori în funcție, relatează BBC.

Warnock fusese deja anunțat câștigător la începutul zilei, cursa mai strânsă fiind cea între Perdue și Ossoff. Cu aceste două victorii cruciale, democrații urmează să aibă majoritate în ambele camere ale Congresului.

Când cei doi noi senatori vor depune jurământul, cele două partide vor fi la egalitate perfectă în Senat, dar având în vedere că noul vicepreședinte și președinte al Senatului va fi democrata Kamala Harris, democrații vor avea 51 de voturi în camera superioară a Congresului american. Este pentru prima oară din 2009 când democrații dețin controlul asupra legislativului și executivului, așa-zisa „trifecta”. 

Informația vine în contextul în care la clădirea Capitoliului au loc scene incredibile - o gloată de susținători furioși și înarmați ai lui Trump au năvălit peste membrii Congresului care se aflau în mijlocul procedurii de validare a alegerilor din 2020. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri