Descrierea dură pe care i-o face un analist lui Vladimir Putin. „Când carnavalul durează tot anul, poți fi corupt”

Data actualizării: Data publicării:
Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

În urmă cu doi ani, jurnalistul și eseistul britanic născut în URSS, Peter Pomerantsev, expert al Institutului Legatum, crea vâlvă pe piața editorială occidentală cu o carte considerată una dintre cele mai profunde analize ale Rusiei contemporane: „Nothing is True and Everything is Possible: The Surreal Heart of the New Russia”.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Recent, Peter Pomerantsev a enumerat câteva dintre coordonatele socio-politice care alcătuiesc „inima suprarealistă” a Rusiei condusă de mâna de fier a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Într-un interviu oferit publicației spaniole El Nacional, Pomerantsev spune că „în Rusia totul este foarte teatral, dar cu o abordare foarte radicală”. Abordarea? „Trebuie să iei parte la mascarada care inventează puterea”.

În ceea ce privește felul în care „spiritul rus” se raportează la ordinea capitalistă, eseistul a explicat că Rusia și-a creat o variantă de capitalism bazată pe o „satiră a capitalismului”, așa cum poate fi ea găsită în opera lui Karl Marx. „Este unica imagine pe care rușii o au asupra capitalismului: un sistem fără inimă, crud... Un sistem care stabilește victoria celor puternici asupra celor slabi. Capitalismul acesta este o recreere a satirei capitalismului”, este de părere Peter Pomerantsev.

Analizând tactica de politică publică a lui Vladimir Putin, jurnalistul a descris în felul următor categoria de populiști căreia îi aparține liderul de la Kremlin: președintele rus este adeptul „populismului carnavalesc”, alături de lideri zeloși precum Recep Tayyip Erdogan, fostul președinte al Veneuzelei Hugo Chavez sau Silvio Berlusconi.

„Toți acești lideri au o stare de spirit care amestecă sexualitatea, bătaia de joc, lucrurile caracteristice unui carnaval... Carnavalul, în principiu, are loc o dată pe an și  nu conține legi sau reguli. Dar acum avem autorități care pătrund în carnaval și manipulează senzațiile anarhice pe care le oferă un carnaval. Astfel, le transformă, senzațiile, într-un lucru oribil. Neagă adevărul, problemele... Când carnavalul durează tot anul, poți fi corupt, poți elimina opoziția... Nu există nimic care să te înfrâneze. În Europa, carnavalul a fost întotdeauna asociat cu opoziția, dar acum și l-au însușit autoritățile”, subliniază Peter Pomerantsev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri